IZJEDNAČITI SUBVENCIJE ZA VRTIĆE!: Banjalučani čiji mališani idu u privatna obdaništa apeluju na Gradsku upravu

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 02. 2024. u 06:15

PREDSTAVNICI roditelja čiji mališani pohađaju privatne vrtiće u Banjaluci, njih nešto više od 2.500, traže da subvencije za decu u svim predškolskim ustanovama budu izjednačene, a zbog toga su uputili dopise Ombudsmenu BiH i Kabinetu predsednika Srpske, odnosno Senatu RS. Roditelji traže da Grad Banjaluka izdvoji više novca za subvencije privatnih vrtića od sadašnjih 60 maraka po detetu.

ИЗЈЕДНАЧИТИ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ВРТИЋЕ!: Бањалучани чији малишани иду у приватна обданишта апелују на Градску управу

foto PU Veljko Vlahović

- Grad diskriminiše našu decu jer finansijski različito tretira decu predškolskog uzrasta koja pohađaju državne i privatne vrtiće - navodi Igor Crnogorac, jedan od inicijatora ove inicijative.

Roditelji kažu da je ekonomska cena državnog vrtića u 2023. iznosila mesečno 502 KM po detetu, a iznos koji su oni plaćali je bio 165 KM, kao i godinama unazad. Prošle godine, Grad Banjaluka je za potrebe Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje izdvojio više od 15 miliona KM.

- Ove godine, za isti Centar budžet je povećan za pet miliona KM, tako da je ekonomska cena boravka deteta u javnom vrtiću za tekuću godinu 600 KM mesečno. S druge strane, ekonomska cena boravka dece u privatnim vrtićima je skočila u poslednjih godinu dana, i varira od 350 KM do 420 KM, s tim da imamo i najave da će zbog inflacije sigurno doći i do novih poskupljenja. Od Gradske uprave primamo subvencije na mesečnom nivou od 60 KM - ističu roditelji.

Oni navode da je Grad ove godine, za isplatu subvencija za decu koja pohađaju privatne vrtiće budžetom planirao je 1,4 miliona KM, a lani je taj iznos bio 1,2 miliona KM.

Inicijativa za jednak tretman

POČETKOM ove godine, roditelji dece koja idu u privatne vrtiće potpisali su Inicijativu kojom su tražili da Gradska uprava tretira svu decu jednako, i da obezbede jednake subvencije za svu decu. Zahtevali su sastanak sa čelnicima grada, a ubrzo ih je primio gradski menadžer, na kojem, kako tvrde, nije bilo konstruktivnog predloga.

Granonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je početkom februra da Grad planira da iznos za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima sa 60 KM bude povećan na 100 KM po detetu.

- Konačna odluka o povećanju subvencija biće doneta nakon što se izvrše dodatne analize za obezbeđenje potrebnih sredstava u budžetu. To je povećanje za 70 odsto. Izdvojićemo ukupno tri miliona KM na godišnjem nivou. Krenuli smo sa 60 KM, idemo do 100 KM prema krajnjem cilju naše politike da izjednačimo cene u javnim i privatnim vrtićima - kazao je gradonačelnik, navodeći da je subvenciju za privatne vrtiće prvi put donela ova gradska administracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)