PENZIONERIMA DESET POVIŠICA: Koliko su rasla mesečna primanja najstarijih građana Srpske od 2020. godine

T. CVIJETIĆ

26. 02. 2024. u 08:45 >> 10:16

U SRPSKOJ je u poslednjih pet godina bilo ukupno 10 povećanja penzija, i to po pet redovnih i vanrednih godišnjih usklađivanja, i u tom periodu penzije su nominalno porasle za 44,8 odsto, a efektivno ili stvarno povećanje je 58,3 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske.

ПEНЗИОНЕРИМА ДЕСЕТ ПОВИШИЦА: Колико су расла месечна примања најстаријих грађана Српске од 2020. године

Foto: Nenad Živanović

- U 2020. imali smo redovno godišnje usklađivanje od 3,1 odsto, 2021. redovni rast od 2,1 i vanredni 0,8 odsto, i dodatno povećanje od dva odsto - navode u Fondu PIO. - U toku 2022. penzije su povećane za 3,3 odsto, plus vanredno 0,6, a od maja još za 10 odsto. Od januara 2023. porasle su za 13,3 i vanredno od 0,1 odsto. Od januara ove godine penzije su uvećane za još 9,2 odsto.

Dušan Srdić, predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke smatra da svako povećanje penzija i plata pozdravljaju, jer to automatski znači da je i budžet potrošača veći.

- Nažalost, u vremenu velike inflacije povećanje plata i penzija se anulira sa cenom osnovnih životnih namirnica, ali je opet bolje nego da su ostale nepromenjene. Naravno bilo bi dobro da se trend povećanja primanja nastavi - kaže Srdić za "Novosti".

Penzionerka Marija Vidić iz Doboja kaže da joj je drago da je došlo do povećanja penzija, jer je hrana jako poskupela.

Usklađivanje

PENZIJE ostvarene do 31. decembra prethodne godine usklađuju se od 1. januara svake godine, počev od 2013, prema procentu koji predstavlja polovinu zbira promene prosečne neto plate i potrošačkih cena u prethodnoj godini.

- U vreme minulih praznika usledila su značajna poskupljenja mesa, prerađevina, voća, a nije se štedelo za trpezu - kaže Marija i dodaje da su slavlja prošla, a pare se potrošile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)