UPAO U SISTEM BRATUNAČKE FIRME: Nova prijava protiv banjalučkog hakera Borkovića

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 02. 2024. u 05:00

UPRAVA kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnela je tužilaštvu novu prijavu protiv banjalučkog hakera Aljoše Borkovića zbog neovlašćenog pristupa računarima firme TRB ("Tehnički remont Bratunac").

УПАО У СИСТЕМ БРАТУНАЧКЕ ФИРМЕ: Нова пријава против бањалучког хакера Борковића

Foto Shutterstock

U MUP Srpske navode da je izveštaj podnet OJT u Banjaluci zbog sumnje da je A. B. počinio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

- Za navedenog postoji osnov sumnje da je tokom 2020. korišćenjem lažnog naloga elektronske pošte doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica iz Bratunca, koje je verujući da se radi o verodostojnom pošiljaocu, aktiviralo nalog elektronske pošte, što je bez njihovog znanja omogućilo pristup kompjuteru oštećenog i prebacivanje podataka sa kompjutera i na kompjutere oštećenog pravnog lica - navodi se u saopštenju.

U MUP Srpske upozoravaju građana da ne ostvaraju sumnjive mejlove, i da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Protiv Borkovića je MUP Srpske dosada podneo više prijava, ali je on nedostupan istražnim organima i sumnja se da je u Srbiji. Pre dva dana Borković je prijavljen zbog sumnje da je sredinom 2021. "upao" u računar Ivana Begića, od koga je potom tražio 500.000 evra da u javnosti ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlašćenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

Klinika

U OKTOBRU 2023. prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od Klinike "Kostić" iz Banjaluke. Borković je hakovao sistem te klinike, da bi tražio da mu se u kriptovaluti isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, i da ne objavi snimljeni sadržaj.

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme "Petrohemija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)