PRIVREDNICI SA EKSTRA PROFITOM TRAŽE POMOĆ VLADE: Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 02. 2024. u 05:00

FIRME iz Republike Srpske neće izmestiti svoje pogone u Federaciju BiH, nakon što je povećan minimalac sa 700 na 900 KM. Minimalna zarada u FBiH je 619 KM, porez na dohodak je 10 odsto, a kod nas osam odsto. Zbirna stopa poreza i doprinosa u RS je 31 odsto, a u FBiH 41,5 odsto. Porez na dobit je isti kao i PDV. Ne vidim nijedan razlog koji bi natereo poslodavce iz Srpske da idu u Federaciju, kaže u intervjuu za "Novosti", Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS.

ПРИВРЕДНИЦИ СА ЕКСТРА ПРОФИТОМ ТРАЖЕ  ПОМОЋ ВЛАДЕ:  Војин Митровић, министар привреде и предузетништва РС

Vojin Mitrović, Foto SRNA

*Stižu informacije da je minimalac od 900 KM opterećenje za privredu?

 

- Čim je objavljena najniža plata Unija poslodavaca RS se oglasila kako će doći do odlaska naših firmi u Federaciju i gašenje radnih mesta. Niko nije sačekao ni prvi obračunski period, da se vidi ko to ima problem sa isplatom. Nije problem veći minimalac za privrednike već, rekao bih, isplata plata "na crno". Sa minimalcem od 900 KM Vlada je udarila na taj segment proivrede. Očekujem da bude sve manje firmi koje isplaćuju deo plate u koverti, jer radnici moraju da razmišljaju o penziji.

*Da li će se poslodavaci odreći dela dobiti i povećati plate radnika?

- Od 2019. Vlada deli podsticaje na povećanje plata. Od kada sam na čelu ovog minstarstva zapazio sam da imamo određen broj privrednika u Srpskoj koji imaju ekstradobit, a prijavljuju se za podsticaje za povećanje plata radnicima. Znači i oni koji imaju ekstradobit, neće da izdvoje nijednu marku za povećanje plata svojih radnika.

Interesovanje stranih ulagača

*Stižu li strani investitori u RS.

- Postoji veliki interes stranih investitora za ulaganje u RS. Imamo povoljnu poresku politiku, blizu smo EU, imamo infrastrukturu i najnižu cenu električne energije. Sve ovo privlači privrednike iz EU za ulaganja u Srpsku.

*Koliko je onda realna priča o problemima poslodavaca?

- Sigurno je ovo opterećenje za pojedine privredne subjekte. Ali, s druge strane, to nije prevelik broj. Povećanjem minimalca zadovoljstvo radnika biće veće kao i njihova produktivnost na poslu. Sigurno da će i odliv radne snage biti manji, jer ovo povećanje će doprineti i očuvanju radnih mesta. Vlada će u narednih dva-tri meseca pratiti privredike i reagovati merama ako bude potrebno. Povećanje minimalca doneće određene probleme u startu, ali dugoročno ostvariće efekat. Imaćemo veće plate radnike, sačuvati radnu snagu i smanjiti davanje plata u kovertama.

*Da li će inostrani radnici zameniti domaće?

- Naš radnik ako je zadovoljan platom sigurno može biti produktivniji od bilo kog stranog. Sad je na poslodavcima da sa Vladom razgovaraju kako bi imali dobro plaćene i zadovoljne radnike i tako ćemo ih zadržati u Srpskoj. Činjenica da stranih radnika imamo najviše u građevinarstvu, u tom sektoru je najniža plata, dok je cena kvadratnog metra u Srpskoj jedna od najviših u regionu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)