LAGUMDŽIJIN PARAF BEZ ODOBRENJA PBiH: Bošnjački kadrovi u diplomatiji prate isključivo stavove političkog Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 01. 2024. u 21:36

AMBaSADOR BiH u UN Zlatko Lagumdžija u lično ime je potpisao saopštenje 47 zemalja sveta čije su vlade potpisale zajedničko saopštenje kojim "pozivaju Rusiju da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine". Lagumdžija nije imao saglasnost Predsedništva BiH za potpisivanje pomenutog dokumenta i to je uradio na svoju ruku.

ЛАГУМЏИЈИН ПАРАФ БЕЗ ОДОБРЕЊА ПБиХ: Бошњачки кадрови у дипломатији прате искључиво ставове политичког Сарајева

Foto: Printskrin/Jutjub

Iz Srpske poručuju da je Lagumdžija nastavio praksu da bošnjački kadrovi u diplomatiji rade kako hoće, odnosno prate stavove političkog Sarajeva, zaobilazeći Predsedništvo BiH, koje je zaduženo za spoljnu politiku BiH.

Željka Cvijanović, srpski član PBiH, kaže da potpisivanjem nečijeg dokumenta od strane Lagumdžije ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena vlada koje inače nema. Naglasila je da je da bi nešto bilo stav BiH, potrebno da bude usaglašeno u Predsedništvu nadležnom za kreiranje spoljne politike.

- U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsedništva, što znači da je ambasador pri UN, sam ili u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog delovanja - istakla je Cvijanovićeva.

Dodala je da to znači da tu verovatno ima posla i za tužilaštvo, jer ambasador nije mogao nešto potpisati u "ime vlade BiH", prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za spoljnu politiku zaduženo Predsedništvo BiH, a ne ambasadori.

Bisera putokaz Bošnjacima

IZ Republike Srpske poručuju da već godinama unazad bošnjački kadrovi u BiH diplomatiji rade mimo ustavnih i zakonskih okvira kada je spoljna politika BiH u pitanju.

- Primer kako nije trebalo raditi u diplomatiji je bivša minstarka vanjskih poslova Bisera Turković, koja je u više navrata ignorisala Predsendištvo BiH i pred međunarodnim zvaničnicima iznosila pre svega stavove SDA i političkog Sarajeva - poruka je iz RS.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini.

- Republika Srpska, bez čijeg pristanka se ne mogu donositi nikakve odluke u ime BiH, sve vreme apeluje da dođe do uspostavljanja mira. Podrška za nastavak oružanog sukoba neće doneti ništa dobro ukrajinskom narodu - istakao je Dodik reagujući na to što je Lagumdžija u ime BiH potpisao saopštenje kojim "pozivaju Rusiju da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Dodik je podsetio da se Srpska od početka sukoba zalaže za neutralan stav.

- Od početka sukoba Srpska je protiv svrstavanja na bilo čiju stranu i smatramo da je to jedini ispravan stav, tako da BiH niti bilo ko u njeno ime može da potpisuje neka saopštenja mimo saglasnosti sva tri člana Predsedništva u čijoj je nadležnosti spoljna politika - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)