SRBI OPET META U FEDERACIJI: Kamenovana kuća porodice Šantić na Božić u Mostaru

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 01. 2024. u 07:00

KAKO se završila prošla tako je, nažalost, počela i nova godina za Srbe koji žive na području Federacije. Napadi na srpske objekte i zastrašivanje naših ljudi koji žive na području FBiH vesti su, nažalost, iz ovog entiteta i početkom januara meseca. Kamenovanje kuće srpske porodice Šantić na Božić u mostarskom naselju Bijelo Polje, pa zatim skidanje srpske trobojke sa pravoslavne crkve u Konjicu i paljenje zastave RS u Zenici su još jednom pokazali, kako kažu sagovornici "Novosti", da su Srbi konstantna meta i da se to ne menja godinama.

СРБИ ОПЕТ МЕТА У ФЕДЕРАЦИЈИ: Каменована кућа породице Шантић на Божић у Мостару

Porodica Šantić Mostar foto NVukanović

Godišnji prosek napada na srpske povratnike i njihovu imovinu u Federaciji je oko 60 i više slučajeva. Kada se uzme period od završetka rata, skoro 30 godina, dođe se do brojke od oko 2.000 napada, odnosno svake sedmice po jedan, kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Ubistva, kamenovanje objekata, rušenje spomenika po pravoslavnim grobljima, otimanje zemlje i imovine koja je u vlasništvu Srba su, nažalost, svakodnevica našeg naroda u Federaciji - ističe Radanović.

Kada se govori o prvom ovogodišnjem napadu na Srbe na ovom području, meta je bila srpska porodica Šantić u Mostaru na najveći pravoslavni praznik.

Sofija Šantić, čija kuća je kamenovana, živi sama, a na Božić su joj u gostima bili ćerka i sin. Sofija kaže da sa komšijama ima dobre odnose i da ni sa kim nije u svađi. Navela je da nije spavala nakon napada na kuću i da stalno razmišlja o tome da li će se ponoviti.

Najugroženiji u Evropi

SVI ovi incidenti pokazuje da Srbi nemaju nikakva prava u Federaciji BiH i da su trenutno najugroženiji narod u Evropi, kazao je ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić.

- Srbi u FBiH su najugroženiji narod u Evropi i to još jednom pokazuje da je Republika Srpska uslov opstanka srpskog naroda na teritoriji BiH - rekao je Nešić.

- U ovoj kući sam 60 godina i nikada nisam imala lošu reč sa nekim. Bez razloga napadaju - navela je Sofija Šantić.

Njena kćerka Biljana kaže da je sedela sa majkom i bratom u kući i da su na Božić 7. januara u 22.45 čuli pucnjeve, i da su mislili da je reč o petardama.

- Odjednom je nešto strahovito puklo. Izašli smo napolje, ali nije bilo nikoga. Videli smo da je razbijeno staklo. Ne znam kakve su to poruke. Vratili smo se pre 18 godina. Ovde smo rođeni i sa svima smo u dobrim odnosima. Šta se desilo ne znamo - kaže Biljana.

Prema njenim rečima, policija je obećala da će pojačati patrole oko kuće.

- Uznemirena sam, odnosno više smo tužni nego uznemireni - rekla je Biljana, opisujući da je strašan osećaj da se Božić ne može proslaviti u svojoj kući mirno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana