SAHRANJENA ČUVENA SKIMONAHINJA MARTA: Igumanija nemanjićke Tavne počiva podno Majevice u Republici Srpskoj

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 01. 2024. u 13:05

Skimonahinja, koja je bila igumanija Manastira Tavna skoro četvrt veka, a u kom je provela šest decenija, Marta(Milka Manojlović) rođena 1943. godine u Brezovom Polju, kod Brčkog, od danas, počiva na manastorskom groblju.

САХРАЊЕНА ЧУВЕНА СКИМОНАХИЊА МАРТА: Игуманија немањићке Тавне почива подно Мајевице у Републици Српској

foto V Mitrić

Omiljeni monahinju i igumaniju, jednu od najčuvenijih u SPC, ispratili su, pored sestrinstva bogomolje i duhovnika oca Lazara Kršića, episkopi SPC, među kojima i umirovljeni episkop Vaslije, koji su je i postavio za igumaniju, na predlog sestrinstva, zatim sveštenstvo u monaštvo iz drugih parohihja, ne samo ove eparhije, i mnogobrojni vernici sa obe obale Drine.

U manastirskoj crkvi, gde se šezdeset leta molila Bogu, služena je zaupokojena liturgija, a potom i opelo. Dragu igumaniju došli su da isprate na večni počinak mnogi ljudi i iz Srbije, posebno iz Loznice i okoline, koje je često posećivala i sarađivala sa njima, kao i vernici iz rasejanja.

Igumanija Marta je došla na čelo svetinje posle igumanije Nedelje, čije su predhodnice bile Jefimija i Justina, koje su, sa sestrinstvom i ocem Lazarom, ostavile i ostavljaju dubok kraju u ovoj svetinji, koja je središte duhovnog života i velikog dela Republike Srpske, ali i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)