AMBASADOR SAD OPET PRETI I UDARA NA DODIKA: "Amerika neće samo posmatrati kako on zemlju vodi u sukob"

Tanjug

15. 12. 2023. u 10:11

AMBASADOR SAD u Sarajevu Majkl Marfi izjavio je da neće da nagađa šta će zvanični Vašington uraditi u budućnosti kao odgovor na kontinuirane antidejtonske aktivnosti u BiH, ali da, kako kaže, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik greši ako misli da će SAD sedeti i sa strane posmatrati kako on zemlju vodi u sukob.

АМБАСАДОР САД ОПЕТ ПРЕТИ И УДАРА НА ДОДИКА: Америка неће само посматрати како он земљу води у сукоб

SRNA

Marfi je, gostujući na sarajevskoj Federalnoj TV, ponovio stav da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

- Mi smo tu delom da branimo Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH. I Ustav je vrlo jasan - to je jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. Republika Srpska je entitet u BiH, dakle, nema pravo, odnosno Ustav ne predviđa da se ona otcepi - naveo je Marfi u odgovoru na pitanje "kako zaustaviti Dodikove stalne secesionističke pretnje i antidržavno delovanje".

Dodao je da su SAD i do sada bile spremne da odgovore na aktivnosti koje prete teritorijalnom integritetu BiH.

- Insistirali smo na odgovornosti lidera zbog antidejtonske retorike i delovanja sa našim sankcijama u proteklih par godina. Pretnje secesijom, napadi na ustavni poredak, odbijanje da se ispoštuju sve institucije Dejtona, uključujući Ured visokog predstavnika – to su antidejtonska delovanja. Neću nagađati šta ćemo uraditi u budućnosti kao odgovor na kontinuirane antidejtonske aktivnostI - kazao je Marfi.

Podseća da je Dejton, pre svega, okončao rat, užasnu tragediju i to je, kaže, jako značajno, a postavio je i osnove na kojim se može nadograditi BiH.

- Postignut je napredak od Dejtona, fizički napredak, to možete videti u Sarajevu koje izgleda sve bolje i bolje, ali postignut je i institucionalni napredak. Izgradili smo jedinstvene oružane snage, obaveštajnu agenciju, agenciju za indirektno oporezivanje. Ima i drugih primera i ne treba to baš tako olako zanemariti, ali jako puno posla je ostalo nedovršeno u BiH – da se ojača demokratija, da ekonomija doživi rast, da se nastavi da se bori protiv korupcije, energetska sigurnost - naveo je Marfi i dodao:

Foto "Tviter"/ M. Marfi

- Da bi se postigao napredak, SAD čvrsto podržava sve te ciljeve i jako puno smo ulagali u proteklih 30 godina u BiH, više od dve milijarde dolara da pomognemo da se postigne napredak u ostvarivanju svih tih ciljeva, da bi zemlja bila bliže članstvu u evroatlantskim institucijama, ali to samo po sebi nije dovoljno.

Prema njegovim rečima, da bi došlo do napretka, politički lideri treba da rade mnogo bolje svoj posao, da rade za zajedničko dobro, na konsenzusu, kompromisu.

- Nigde u Dejtonskom sporazumu ne stoji da politički lideri treba da kradu, ili da treba da koriste zapaljivu retoriku, da praktikuju politiku podela, ili da treba sopstvene uske finansijske interese stavljati ispred interesa građana BiH. Razlog zašto nije došlo do napretka koji smo svi želeli videti ovde – zbog odluka koji su donosili politički lideri. Oni snose odgovornost za sadašnju situaciju kada je reč o demokratiji i ekonomiji - tvrdi američki diplomata.

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se ruska ocena situacije u BiH u potpunosti podudara sa stavovima rukovodstva Republike Srpske, Marfi kaže da to nije ništa novo, te da je i Ambasada Rusije u Sarajevu davala slične izjave o situaciji u BiH.

- Te izjave su pogrešne, netačne, zasnovane na pogrešnim informacijama i pravnim fantazijama. I to se ne menja zato što se to govori u Moskvi ili u ambasadi ovde - kazao je Marfi.

Poručio je da pretnje teritorijalnom integritetu BiH, SAD uzimaju jako ozbiljno bez obzira na to da li dolaze iz zemlje ili van nje.

- Mi ćemo uraditi ono što smo uradili i prethodnih 30 godina u BiH. Delovaćemo u zaštiti i odbrani teritorijalnog integriteta BiH. Radićemo svaki dan na raznoraznim pitanjima na način koji će povećati šanse da zemlja ide ka evroatlantskim institucijama. To neće promeniti naše prijateljstvo prema ovoj zemlji i ljudima – to je trajna kategorija - naveo je, između ostalog, Marfi.

Na pitanje da li je BiH zaslužila "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o članstvu u EU, Marfi kaže da ne može da predvidi šta će biti, ali da SAD od početka podržavaju integraciju zemlje u evroatlantske institucije – EU i NATO.

- Mi smatramo da BiH jeste i uvek će biti delom transatlantske zajednice zemalja, kulturološki, istorijski, ekonomski... Mi smo podržali odluku EU da se odobri kandidatski status BiH. Znamo da je to geopolitička odluka, ali je bila ispravna. Važan signal ljudima ove zemlje, posebno za vreme međunarodnih tenzija, bitno je bilo reći da ste vi deo porodice i da ćete formalno biti deo tih institucija jednog dana.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave