PAMTIĆE GA PO POŽRTVOVANOSTI: Danas sahrana trebinjskog lekara Aleksandra Babića

D.Curać

06. 12. 2023. u 07:15

LEKAR trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić, koji je važio za jednog od najpožrtvovanijih doktora porodične medicine u Trebinju, izgubio je bitku za život u 47. godini.

ПАМТИЋЕ ГА ПО ПОЖРТВОВАНОСТИ: Данас сахрана требињског лекара Александра Бабића

foto Facebook

Doktor Aco, kako su ga zvali njegovi pacijenti, dugo godina se borio sa cističnom fibrozom koja mu je do te mere uništila pluća da je godinama pod kiseonikom dolazio na posao, lečio i hrabrio svoje pacijente, iako je i sam bio teško bolestan.

Doktora Acu, koji je radio u Domu zdravlja u Trebinju, sugrađani će pamtiti po brižnosti, dobroti, šalama koje je uvek imao za svakog svog pacijenta, prijatelja, poznanika. Oni najbliži prijatelji znali su i to da ima Kartagenerov sindrom koji podrazumeva da su mu organi bili permutovani, odnosno srce na desnoj, jetra na levoj strani.

Do pre par dana primao je pacijente u ordinaciji porodične medicine u Trebinju iako je zbog plućnih komplikacija neprekidno zavisio od aparata.

Zbog sumnje da je oboleo od cistične fibroze pluća, nadao se da će uspeti da ode u kliniku u Beču specijalizovanu za transplantaciju pluća. Međutim, zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo, nakon čega je bio na intenzivnom lečenju u Bolnici Trebinje i KC Mostaru, gde je i preminuo.

Aca faca, kako su ga zvali u Trebinju, postao je poznat pre desetak godina kada je, na njemu svojstven način, objasnio zašto je medicinski fenomen. Sve što je kod ostalih ljudi na jednoj strani u organizmu, kod njega je bilo suprotno.

Česta oboljenja disajnih puteva

Posledica inverzije organa bila su česta oboljenja disajnih puteva, zbog čega je morao stalno koristiti aparat za kiseonik. Bez obzira na to on je i dalje obavljao svoj posao i primao pacijente.

- Odmah po rođenju ustanovljeno mi je da imam situs inversus totalis, odnosno potpunu inverziju organa - izuzetno retku pojavu u medicini. Kad bi čovek mogao da skine kožu, organi bi bili kao u ogledalu - pričao je tada Babić.

Inverzijom organa smatraju poremećaj u DNK koji nema objašnjenje. Takvo stajalište nema naučnu bazu, smatra se fenomenom.

- Nisam nikoga upoznao u Srpskoj sa ovim fenomenom, a potpunu inverziju organa, baš kao ja, imaju poznati fudbaleri Paul Brajtner, Dejvid Bekam i glumica Katarina O'Hara – objašnjavao je pre par godina dr Babić.

Doktor Babić biće sahranjen danas na groblju u selu Plana kod Bileće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)