NEMA KAZNE ZA UBISTVO SRPSKIH CIVILA U KALINOVIKU: Sud BiH oslobodio Ramiza Drekovića komadanta Četrtog korpusa tzv. Armije

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 11. 2023. u 06:00

APELACIONO odeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995.

НЕМА КАЗНЕ ЗА УБИСТВО СРПСКИХ ЦИВИЛА У КАЛИНОВИКУ: Суд БиХ ослободио Рамиза Дрековића комаданта Четртог корпуса тзв. Армије

Foto: Sud BiH

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Drekovića da je u proleće 1995. izdao direktnu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U granatiranju je tokom maja i juna 1995. ubijeno dete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više dece i odraslih lica, te razoreno više objekata. Dreković je bio optužen da je kao komandant, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilac Vladimir Simović, u završnim rečima je naveo da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, deca koja su se vraćala iz škole, i da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Drekovićev advokat Mrisad Crnovršanin rekao je da je Apelaciono veće odbilo žalbu Tužlaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Ciljevi

RAMIZ Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Veće neće naći napad na civilni cilj, i da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

- Nikada nisam imao ni primisli da izdam takvu naredbu - rekao je Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)