JAVNI LINČ DOVEO DO NOVE TRAGEDIJE: Posle samoubistva žene u Banjaluci - Neophodno da „sajber nasilje“ bude definisano kao krivično delo

Милена Грубор
Milena Grubor

11. 11. 2023. u 12:30

JAVNOST još uvek nije zaboravila slučaj momka iz Laktaša koji je pre godinu dana izvršio samoubistvo nakon ismevanja na društvenim mrežama.

ЈАВНИ ЛИНЧ ДОВЕО ДО НОВЕ ТРАГЕДИЈЕ: После самоубиства жене у Бањалуци - Неопходно да „сајбер насиље“ буде дефинисано као кривично дело

šaterstok

Nedavno, javni linč doveo je do još jedne tragedije u kojoj je ugašen život žene snimljene kako vrši nuždu na javnom mestu u Banjaluci. Analizirajući dva slučaja koja su potresla Srpsku, advokat Aleksandar Jokić ističe da je nasilje u našem društvu postalo osnovni vid komunikacije. Na pitanje da li će se pravda dočekati u vidu sudskog epiloga, objašnjava da to zavisi od okolnosti.

- Snimak sugrađanke nastao je u centru grada, na najprometnijoj gradskoj raskrsnici, u vreme radnog vremena kada se nikako nije mogla očekivati privatnost. To nije slučaj sa Dulićem koji je tajno snimljen prilikom intervjua za posao. Tako da se u predmetu Dulić može razmatrati postojanje osnova sumnje da je počinjeno jedno od krivičnih dela - ističe Jokić.

Kada se govori o neovlašćenom snimanju, govori se o krivičnim delima neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje i neovlašćeno fotografisanje. Zaprećena kazna za oba krivična dela je novčana ili zatvorska kazna do jedne godine.

Društvene mreže postale su prostor za širenje govora mržnje i poziva na linč, koji neretko završi tragedijom, te je, prema oceni javnosti, neophodno da "sajber nasilje" bude definisano kao krivično delo u BiH.

Zatražiti pomoć institucija

VAŽNO je da svaka osoba zna da nije sama i da postoje organizacije gde mogu da se obrate i zatraže pomoć u situacijama kada su izloženi nasilju. Svaka osoba ima pravo na slobodu i poštovanje. Život bez nasilja je osnovno ljudsko pravo, dodaje Maja Kovačević.

- Neophodno je zakonom urediti tu oblast s obzirom na to da je internet javni prostor, i pojačati informacionu bezbednost. Jedan od načina je da regulatorne agencije sankcionišu medije i tabloide, ali i građane za određena destruktivna ponašanja - objašnjava sociolog Slobodan Marić.

Psiholog Maja Kovačević govori da su potrebne konkretne aktivnosti poput edukacije dece i mladih o pozitivnim i negativnim aspektima interneta, o načinima njegovog korišćenja, i o tome kako se zaštititi na internetu i šta mogu da preduzmu ako su izloženi nasilju.

Opomena

IAKO danas "plivamo" u moru senzacionalističkih vesti, mnogi mediji se još uvek bore za očuvanje novinarske etike kako bi se glas ljudi i dalje čuo, istakli su iz medijske zajednice. Poslednja tragedija opomena je za pojedince koji su pozivanjem na javni linč doveli do tog ishoda.

- Treba da znaju kakve posledice nasilno ponašanje može da ima na drugu osobu, da se radi na razvoju njihovih emocionalnih i socijalnih veština - ističe Kovačevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)