OBELEŽEVANJE MITROVDANSKIH BITAKA I SLAVE NEVESINJA: Sećanje na nevesinjske junake

D.Curać

09. 11. 2023. u 06:00

POVODOM Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i Dana opštine Nevesinje u toj opštini održano je niz manifestacija u znak sećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

ОБЕЛЕЖЕВАЊЕ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА И СЛАВЕ НЕВЕСИЊА:  Сећање на невесињске јунаке

D. Curać

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Danijel Egić čestitao je svim boračkim organizacijama u Srpskoj, ali i svim Nevesinjcima krsnu slavu Mitrovdan.

- Setimo se svih onih koji su bili najhrabriji među nama i koji su kroz istoriju i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu bili spremni da slede primer Svetog Dimitrija i Cara Lazara i da se žrtvuju za bližnje svoje i svoj život poklone za veru i Krst časni - rekao je Egić.

D. Curać

 

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić između ostalog istakao je da su borci stvarali Srpsku, ali i da su tu sada da je brane.

-Posao još nije završen. Moramo čuvati Republiku Srpsku. Danas možda i više nego pre tridesetak godina sa puškom – istakao je Ostojić.

Bitke

Prva Mitrovdanska bitka, 1992. godine, bila je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobedilo pet puta brojnijeg neprijatelja. U Mitrovdanskoj bici 1992. poginuo je 41 borac Vojske RS i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. poginulo je 26 pripadnika VRS, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 njih ranjeno.

Svetu arhijerjsku liturgiju u Nevesinju služio je vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije rekao je, nakon svete arhijerejske liturgije u Nevesinju, da je zahvalan Bogu što se može pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje gde se  danas obeležava Mitrovdan – Dan opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i dan sećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

- Hristov čovek treba da živi po Jevanđelju. To je tajna ličnosti i naših branilaca koji nisu živeli za sebe niti su razmišljali o sebi niti se domišljali kada su život trebali dati za svoje bližnje nego su ga položili. Tako su živeli i Sveti Dimitrije i Sveti Vasilije - rekao je vladika Dimitrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)