SPREMNA KRIVIČNA PROTIV GLAVNOG TUŽIOCA KAJGANIĆA: SNSD uzvraća udarac Tužilaštvu BiH zbog harange na Predsednika Dodika

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 11. 2023. u 08:05

ŠEF Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić najavila je da će narednih dana biti podneta krivična prijava protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milenka Kajganića jer, kako je navela, treba da objasni po kom je zakonu pokrenuo harangu protiv predsednika RS Milorada Dodika.

СПРЕМНА КРИВИЧНА ПРОТИВ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА КАЈГАНИЋА: СНСД узвраћа ударац Тужилаштву БиХ због харанге на Председника Додика

FOTO: Avaz

Vulićeva kaže za "Novosti" da pravni tim uveliko radi na krivičnoj prijavi koja će biti prosleđena Tužilaštvu BiH, a kako kaže ne postoje razlozi da se Milorad Dodik optužuje za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita s obzirom na to da Šmitovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

- Ne može neko bez potvrde legitimiteta i legaliteta da se iživljava nad narodom. Vreme i sudski procesi će pokazati da smo u pravu - rekla je Vulićeva.

Nasuprot tome, dodala je ona, Dodiku se stavlja na teret što je potpisao ukaz o proglašenju zakona koji su izglasali narodni poslanici koji su dobili legitimitet na izborima.

- Predsednik RS je radio ono što piše u Ustavu RS, što su njegove obaveze i nadležnosti - naglasila je Vulićeva.

Predstoji tek pravna borba

POSTOJI kompletan scenario u periodu koji sledi i jedan od njih je pravna borba kod ozbiljnog pravosuđa jer mi to nemamo. Sudije i tužioci u BiH slušaju međunarodnu zajednicu, a ne slovo zakona. Dokazaćemo da sve ono što smo radili u prošlom periodu, Narodna skupština, nije radila protiv bilo kojeg naroda, niti narušavanja suvereniteta BiH - rekla je Sanja Vulić.

Prema njenim rečima, Dodik ne zloupotrebljava institucije RS, već ih štiti, kao što štiti i imovinu Srpske. Ona je naglasila da je mnogo više naroda koji razmišljaju poput pristalica SNSD da se ne sudi Miloradu Dodiku lično, već instituciji predsednika RS.

Advokat predsednika Srpske Goran Bubić naveo je u autorskom tekstu, između ostalog, da se očigledno optužnicom Tužilaštva BiH osporava vršenje ustavne funkcije predsednika RS da potpiše ukaz o proglašenju zakona koje je usvojila Narodna skupština RS, saglasno članu 80 stav 4 Ustava RS.

- Ovo se doslovno inkriminira u optužnici Tužilaštva BiH tako što se predstavlja kao suprotnost odlukama samozvanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita. Visoki predstavnik u BiH nije ustavni organ prema Ustavu BiH i Tužilaštvo BiH ga neistinito predstavlja kao lažnog zaštitnika suvereniteta BiH. Suverenitet BiH nesporno treba da štite ustavni organi, a ne samozvani zakonodavac - kaže Bubić.

Dodaje da optužnica Tužilaštva BiH upravo nipodaštava suverenitet BiH jer mimo odredaba Ustava BiH daje ili priznaje zakonodavnu nadležnost visokom predstavniku u BiH i neosnovano daje legitimaciju visokog predstavnika samozvanom Kristijanu Šmitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)