POSLE PREDLOGA SARAJEVA ZA OSNIVANJE VRHOVNOG SUDA BIH: RS traži ukidanja zakona o tužilaštvu i sudu Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 11. 2023. u 09:00

UMESTO da prihvate stav Republike Srpske i da sedište apelacionog odeljenje Suda BiH bude u Banjaluci, iz političkog Sarajeva je stigla nova provokacija u vidu Predloga zakona o osnivanju Vrhovnog suda BiH.

ПОСЛЕ ПРЕДЛОГА САРАЈЕВА ЗА ОСНИВАЊЕ ВРХОВНОГ СУДА БИХ: РС тражи укидања закона о тужилаштву и суду Босне и Херцеговине

"PRAVDA" Suda BiH i Tužilaštva BiH pod kontrolom SDA, Foto S. Mišljenović

Naime, Denis Zvizdić, zamenik predsedavajućeg PBiH, uputio je po hitnoj proceduri taj predlog zakona u Parlament BiH. Iz Srpske je stigao ekspresan odgovor. U Parlament BiH su u petak stigla dva zakona koja predlaže Milorad Kojić, poslanik SNSD u PBiH. Jedan je Predlog zakona o prestanku važenja zakona o Sudu BiH, a drugi je Predlog zakona o važenju zakona o Tužilaštvu BiH.

Kojić kaže da je upućivanje predloga zakona o ukidanju zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH jedini adekvatni odgovor na neustavne pokušaje zamenika predsedavajućeg PDP BiH Denisa Zvizdića.

- Inicijativa Zvizdića o navodnom Vrhovnom sudu BiH zaista je odstupanje od dogovora koji su bili u vezi sa uspostavljanjem apelacionog odeljenja Suda BiH u Banjaluci - kaže Kojić.

Dodaje da je očigledno da Zvizdić želi da uspostavi nešto što je neustavno i da na taj način izađe iz okvira i onoga što je među 14 prioriteta EU.

- Imajući u vidu tu nekorektnost, u parlamentarnu proceduru uputio sam zakone o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH - naveo je Kojić.

Ispratiti strane sudije

IZ SNSD poručuju da nema nikakvih razgovora o Vrhovnom sudu BiH i da nijedan zakon predložen iz FBiH neće biti usvojen dok političko Sarajevo konačno ne prihvati da se usvoji Zakon o sudovima BiH kojim će strane sudije biti konačno izbačene.

Prema njegovim rečima, upućivanje u proceduru ova dva zakona zaista je poštovanje Ustava BiH, jer ni Sud niti Tužilaštvo nisu ustavna kategorija.

- I Sud i Tužilaštvo BiH su osnovani nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH Volfgana Petrića i Pedija Ešdauna, a ne odlukama institucija BiH - ističe Kojić.

S druge strane, iz kabineta Denisa Zvizdića je poručeno da je on uputio Zakon o Vrhovnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru jer to nije uradio Savet ministara BiH.

Zvizdić u zakonu o Vrhovnom sudu BiH predviđa sedište u Sarajevu, odvojeno od Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta. U predloženom zakonu piše da se radi o najvišem kasacionom sudu u BiH koji osigurava dosledno tumačenje prava na teritoriji cele države. Uspostava takvog pravosudnog tela je i tražena u Mišljenju Evropske komisije i među onih je 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni ka članstvu u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)