ĆIRILICA - PISMO I IDENTITET SRPSKOG NARODA: Srbi ne smeju da se stide svog pisma

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 10. 2023. u 07:30

ĆIRILICA je identitetsko srpsko pismo. A čim je identitetsko srpsko pismo postaje trn u oku svima onima "koji vole Srbe".

ЋИРИЛИЦА - ПИСМО И ИДЕНТИТЕТ СРПСКОГ НАРОДА: Срби не смеју да се стиде свог писма

Foto Arhiva

Ovo nije od juče i poznato je da ta mržnja prema ćirilici traje još od Austrougarske, pa preko NDH, i dalje prema državama nastalim nakon ratova devedesetih. Kao glavni identitetski kriterijum Srba, ćirilica će uvek biti i političko pitanje. Nažalost, ovde je problem jer i Srbi počinju da prihvataju ćirilicu kao političko pitanje.

Došli smo sad do toga da ćirilica nikad kao danas nije bila ugrožena, i da srpski jezik nikad nije bio na "nižim granama". I ćirilica i srpski jezik polako gube dignitet. Zar je onda čudo da danas caruje nepismenost i jezička nekultura.

Ovo kaže za "Novosti" Miloš Kovačević član Odbora za standardizaciju srpskog jezika, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Palama koji godinama upozorava da srpski jezik i ćirilica moraju biti zaštićeni, jer su deo kulturne vertikale srpskog naroda.

- Ćirilica jeste političko pitanje jer su ga drugi sa stručnog plana prebacili na politički. I danas zapravo se o srpskom jeziku i ćirilici kao pismu više govori politički nego sa naučne strane - ističe Kovačević.

Prema rečima prof. Kovačevića, srpski jezik odražava Srbe i ćirilica je pismo srpskog naroda i ne može nikako biti drugačije, a politički problem srpskog jezika i ćirilice danas su njegova preimenovanja.

- Nesumnjivo je da su srpski jezik, ćirilica i Srpska pravoslavna crkva tri kulturne vertikale srpskoga naroda. Dugo je ćirilica bila simbol i srpskog jezika i Srpske crkve. Onoga trenutka kad se srpskom jeziku počela osporavati ćirilica kao najimanentnija osobina - počeo je sunovrat i ćirilice i srpskog jezika. Srpski jezik počeo je da živi pod nesrpskim imenima (hrvatskim, bosanskim i crnogorskim) samo sa latinicom, bez ćirilice kao zaštitnog znaka njegovog srpskog karaktera. I počelo je i kod Srba urušavanje statusa i ćirilice i srpskog jezika. Poslednji je trenutak za delovanje, da bi srpski jezik i ćirilica opet imali status koji zaslužuju - kaže Kovačević.

Nismo protiv latinice

PREMA rečima prof. Kovačevića, Srbi ne nameću drugima da pišu ćirilicom ili da su protiv latinice, ali čim se otvoreno govori o ćirilici odmah se bune zaštitnici latinice.

- Ne govorimo mi Hrvatima ili Bošnjacima kojim pismom da pišu, ili da smo protiv latinice. Ali, mora se istaći da pobuna protiv ćirilice znači i pobunu protiv srpskog identiteta i protiv Srba. Oni koji štite latinicu očigledno žele da jednog dana ćirilica ne bude identitet Srba i da Srbi budu svedeni na pismo i jezik po kojima se prepoznaju Hrvati ili Bošnjaci - smatra Kovačević.

On ističe da je kod zaštite ćirilice kao identiteta srpskog naroda ključ u vraćanju poštovanja Srba prema vlastitom pismu.

- Najbitniji i najlakši način za vraćanje digniteta ćirilici i srpskom jeziku jeste da svi Srbi znaju srpski jezik i ćirilicu. To je jedino moguće kroz obrazovni sistem. Onoga trenutka kada Srbija i Srpska pronađu zajednički stav da svako ko završi fakultet mora da ima elementarno i funkcionalnu pravopisnu pismenost i da poznaje srpski jezik i piše ćirilicu i da ga uvažava kao primarnio pismo, tog trenutka će se problem ćirilice rešiti - kaže profesor.

Nažalost, kako kaže, zaštita ćirilice se ne može pomoći samo usvajanjem zakona i upotrebom ćirilice u institucijama.

- Državne institucije su periferne lokacije za upotrebu ćirilice i srpski jezik, i to ne znači ništa ukoliko nemate upotrebu ćirilice u medijima i školstvu - navodi Kovačević.

Jedan od problema kod ćirilice je, nažalost, i stid Srba prema ćirilici.

- Mnoge knjige pokazuju da Srbi koji žive u delovima koji nisu većinski srpski teško govore srpski jezik i pišu ćirilicom. To jeste neka vrsta stida Srba prema ćirilici i srpskom jeziku. Ne stide se oni samo ćirilice već i srpskog porekla. To je najgore što se jednom narodu može desiti - kaže Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)