UDRUŽENJA IZ CELE BiH U ZAJEDNIČKOM PROJEKTU: Ujedinjeni protiv nasilja u porodici

D.Curać

30. 09. 2023. u 08:00

FONDACIJA Ženski centar Trebinje predstavila je projekat "Ženske građanske društvene organizacije - ujedinjene protiv nasilja u porodici u BiH".

УДРУЖЕЊА ИЗ ЦЕЛЕ БиХ У ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ:  Уједињени против насиља у породици

D. Curać

Trinaest udruženja iz cele BiH, koja pružaju direktnu podršku žrtvama porodičnog nasilja imaće zajedničke obuke kako bi u narednom periodu izradile bazu podataka i jedinstveni registara, čime će dobiti mogućnost da unaprede svoj rad.

- Taj registar u stvari je jedan obrazac za sve nevladine organizacije da na isti način prikupljaju podatke o nasilju, žrtvama porodičnog nasilja, kao i nasilniku. To će značajno omogućiti da imamo tačnu statistiku jer mi sada kada krenemo u istraživanja nailazimo na problem da nemamo validne podatke pošto svako ima svoj način kako ih prikuplja - rekla je Ljiljana Čičković, predsednik Fondacije "Ženski centar".

Samim tim, dodaje, kada želimo da prezentujemo ovu pojavu pokaže se da nam nedostaju podaci po svim parametrima.

Inače, ovih 13 organizacija deo su projekta uspostavljanja SOS aplikacije na teritoriji BiH koja nije dala očekivane rezultata, pa će se dodatno promovisati upravo kroz ovaj projekat.

Dobra praksa

PRIMER dobre prakse u sklopu ovog projekta biće predstavljen iz Srbije u kojoj već ima jedinstveni registar i baza podataka. Projekat "Ženske građanske društvene organizacije - ujedinjene protiv nasilja u porodici u BiH" realizuje se u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Kraljevine Holandije u sklopu MATRA programa.

- Imali smo svega šest prijava što je zabrinjavajuće malo. Obratili smo se svim opštinama i gradovima, a moram da kažem da je negde 90 odsto opština stavilo na svoje sajtove linkove, međutim naprosto taj kanal nije zaživeo kako je bilo očekivano i dodatno ćemo ga promovisati - dodala je Čičkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)