CENTRALNO SPOMEN-OBELEŽJE BORCIMA RS U BANJALUCI MENJA LOKACIJU? Javna rasprava o promeni plana izgradnje

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 07. 2023. u 10:37

CENTRALNO spomen-obeležje poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, koje je već počelo da se gradi u Banjaluci na lokaciji "Krašovog" parkinga u centru, moglo bi biti izmešteno. Naime, na inicijativu predsednika GO SNSD Vlade Đajića održana je javna rasprava o lokaciji spomenika.

ЦЕНТРАЛНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ БОРЦИМА РС У БАЊАЛУЦИ МЕЊА ЛОКАЦИЈУ? Јавна расправа о промени плана изградње

SPOMENIK Banjaluka Foto SM

Đajić je nakon javne rasprave rekao da će u narednih 10 dana formirati radnu grupu koja će, kako navodi, sagledati sve činjenice o lokaciji spomenika.

- Struka je do sada rekla da sadašnja lokacija nije adekvatna i nadamo se da ćemo naći bolje rešenje u narednom periodu - istakao je Đajić.

Smatra da će spomenik na "Krašovom" parkingu biti sakriven između zgrada. Dodaje da izgled spomenika sadrži 62 stuba, koji simbolizuju 62 brigade, a da je bilo 210 borbenih jedinica, zbog čega će se mnogi borci osetiti zapostavljeno.

- Na spomeniku neće biti imena poginulih, a to su zaslužili borci koji su stvarali Republiku Srpsku - rekao je Đajić.

Izazovi "Krašovog" parkinga

DRAŠKO Stanivuković kaže da su bile tri moguće lokacije.

- Jedna je bila kod Ferhadije, druga kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću i treća "Krašov" parking. Upravo lokacija tzv. "Krašovog" parkinga je imala dosta izazova, ali smo sve to rešili i počeli da gradimo centralno spomen-obeležje na Vidovdan - kazao je on.

Dodaje da su ljudi iz struke objasnili da lokacija za ovakav spomenik treba da bude vidljiva i pristupačna, i napomenuo da je prethodna gradska vlast planirala izgradnju spomenika u blizini Palate Republike i Hrama Hrista Spasitelja, gde bi bio dostupan svakodnevno za više hiljada ljudi.

- Spomenik se već gradi i do sada je uloženo milion KM, kako u radove koje smo već završili, tako i za materijal koji je naručen - poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Podsetio je da u ovom trenutku Grad Banjaluka i Vlada RS imaju sporazum o izgradnji, navodeći da su izgradnju spomenika na lokaciji tzv. "Krašovog" parkinga podržale sve relevantne institucije, vladika Jefrem, ali i sve boračke organizacije.

- U poslednje tri godine radili smo i na idejnom rešenju, projektu, kao i lokaciji za izgradnju, koja je jedina moguća. Svaka druga lokacija koja se spominje u centru grada znači prolongiranje izgradnje spomen-obeležja nekoliko godina. Potencijalna lokacija spominje se iz neznanja. Reč je o lokaciji kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, gde je samo jedna četvrtina zemljišta je u vlasništvu grada, a ostalo nije - kaže Stanivuković.

Vlasnici su raspoloženi da prodaju zemljište, ali po enormnim cenama.

- Samo zemljište je skuplje nego centralno spomen-obeležje. Pričamo o lokaciji tzv. "Krašovog" parkinga, gde se nalazi Muzej, spomenik 12 beba, Hram Hrista Spasitelja, Park Petar Kočić. To zemljište je vredno 12 miliona KM i kao takvo jedno je od najatraktivnijih u gradu - rekao je Stanivuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)