POSLANICI PARLAMENTA BiH PODRŽALI POMOĆ PRIVREDNICIMA: Povećava se PDV prag sa 50.000 na 100.000 KM

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 07. 2023. u 07:45

IAKO se više svađaju nego što usvajaju zakone, parlamentarci BiH su na poslednjoj sednici podržali Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV. Zakon su predložili poslanici SDS Mladen Bosić i Darko Babalj. Nakon toga sledi amandmanska faza nakon čega će se još jednom glasati o tom aktu.

ПОСЛАНИЦИ ПАРЛАМЕНТА БиХ ПОДРЖАЛИ ПОМОЋ ПРИВРЕДНИЦИМА: Повећава се ПДВ праг са 50.000 на 100.000 КМ

FOTO: Nezavisne novine

Te izmene su veoma bitne za privrednu zajednicu kako Republike Srpske, tako i Federacije BiH, jer predviđaju da limit za ulazak u sistem PDV ubuduće bude umesto sadašnjih 50.000 KM, podignut na 100.000 KM.

Takođe, predloženim izmenama zakona i obaveza predaje izveštaja i plaćanja PDV za obveznike pomera sa 10. u mesecu do kraja meseca.

Privrednici iz cele BiH su podržali ovakve odluke za koje kažu da će im dosta olakšati poslovanje i omogućiti napredak u radu jer i prag od 50.000 za ulazak u PDV je odavno prevaziđen, a i plaćanje PDV do 10. u mesecu često ide na štetu privrednika.

- Privrednici su obavezni do svakog 10. u mesecu, prema sadašnjim zakonima, predaju PDV prijavu, a često nisu naplatili fakture do tog datuma ili čak nisu ni stigle. Sa pomeranjem tog roka dobili bi prostora da naplate potraživanja i lakše plate PDV - kažu sagovornici "Novosti".

Gde je UIO BiH

POSLANIK SDS Mladen Bosić, jedan od predlagača zakona je tokom rasprave upitao da li sednici prisustvuje neko od predstavnika UIO, ističući da to shvata kao ćutanje administracije. I drugi poslanici na sednici su zatražili da se UIO BiH obaveže da uradi analizu zakona.

Pero Ćorić, predsednik Privredne komore RS, kaže da su oba elementa su bitna, a pogotovo podizanje PDV praga sa 50.000 na 100.000 marka.

- Na terenu ovo će biti velika pomoć da kažem malim privrednicima kojih je mnogo kako u RS, tako i FBiH da razvijaju posao a ne da odmah ulaze u PDV sistem. Troškovi poslovanja su porasli a inflacija je dosta unazadila poslovanje - ističe Ćorić.

Tokom rasprave u Parlamentu BiH, poslanik SNSD-a Milorad Kojić rekao je da podržava pomeranje roka prijave PDV, ali od sledeće fiskalne godine, da se ne bi pravila pometnja u budžetima.

Kojić je rekao da menjanje ove odredbe na pola fiskalne godine može da napravi ozbiljne probleme koji će se pojaviti usled planiranja i punjenja budžeta.

On je istakao da bi se time ugrozila planirana dinamika punjenja budžeta, najavivši da će amandmanskim delovanjem, jer nije protiv rešenja koje donosi ovaj zakon, privremeno do kraja godine tu odrebu brisati, i omogućiti da budžeti za iduću godinu budu planirani u skladu sa tim izmenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!