ZA DAN ISPALJENA 181 RAKETA: Jako olujno nevreme poslednjih dana zahvatilo severne delove Srpske

D. M.

20. 07. 2023. u 11:47

TOKOM olujnog nevremena koje je pretprošle noći zahvatilo Gradišku i severozapadni deo Republike Srpske, ispaljeno je 25 protivgradnih raketa, a osim jakog vetra praćenog kišom, nije zabeležena pojava grada, izjavio je direktor "Protivgradne preventive RS" Tihomir Dejanović.

ЗА ДАН ИСПАЉЕНА 181 РАКЕТА: Јако олујно невреме последњих дана захватило северне делове Српске

Foto: Protivgradna preventiva RS

Dejanović je istakao da je ova godina jedna od najzahtevnijih kada je reč o protivgradnoj zaštiti u poslednjih 50 godina, što pokazuju i podaci da je "Protivgradna" u dosadašnjem delu sezone imala 34 dana sa dejstvima i ispalila više od 1.250 raketa.

On je naveo da su velika količina padavina i vlage tokom proleća i početkom leta u nastavku sezone uslovili česte prodore vlažnih masa koje nailaskom na područja sa temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusovih izazivaju gradonosne oluje.

Dejanović je podsetio da im je najzahtevniji dan bio četvrtak, 13. jul, kada je tokom gradonosne oluje na severozapadnom i severnom području Srpske ispaljena čak 181 raketa.

- Na području Gradiške tada je zabeležena pojava grada, ali nisu zahvaćene veće površine. Reč je o površini od oko 100 hektara, gde nije bilo totalne štete na poljoprivrednim dobrima. U pojedinim medijima se pojavila informacija da "Protivgradna" nije delovala na vreme ili uopšte nije delovala, što nije tačno - naglasio je Dejanović.

Prognoze često nepouzdane

TIHOMIR Dejanović smatra da su prognoze u poslednje vreme veoma nepouzdane, da se vremenske prilike brzo menjaju, kao što je bilo sa olujnim nevremenom u Gradiški koje nije prognozirano.

- Ipak, bez obzira na to kakve nas vremenske prilike očekuju do kraja leta, u pripravnosti smo i imamo dovoljno raketa da dejstvujemo kada bude potrebno - rekao je Dejanović.

On je naveo da se narednih dana očekuje period bez oblačnosti i sa veoma visokom temperaturom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis