KAMEN TEMELJAC ZA NOVU BOLNICU U TREBINJU: Ministarka Grujičić u poseti Republici Srpskoj (FOTO)

Novosti Onlajn

10. 06. 2023. u 18:45

„JER sve što ljubimo stvorili smo sami“, naš Jovan Dučić. Kao da nam govori i o celom jednom narodu, njegovoj sudbini, njegovom stvaranju i spremnosti da uvek i nanovo gradi posle onih koji su mu rušili sve što je stvarao. Ovaj stih napisan 1920.godine, kao da je pisan o onima koji će stvarati Republiku Srpsku, o vremenima i o ljudima koji će Dučićevo Trebinje, postaviti ne samo na jug Hercegovine, već i na jug Srpske.

КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ БОЛНИЦУ У ТРЕБИЊУ: Министарка Грујичић у посети Републици Српској (ФОТО)

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Ovo je napisala ministarka zdravlja Danica Grujičić nakon postavljanja kamena temeljca za bolnicu u Trebinju.

Stvorili smo sami znači da treba da budemo ponosni na ono što smo stvorili i što i sada stvaramo. Kažem „mi“ zato što svi koji me znaju, znaju da ja Republiku Srpsku doživljavam kao svoju, jer se nikada u ovim krajevima nisam osećala kao stranac, piše Grujučić.

- Zato danas, ovaj kamen temeljac za bolnicu u Trebinju, nije samo kamen temeljac obične bolnice. On je tvrdi jemac da naš srpski narod ovde želi da traje, da ostaje, da raste i razvija se, da gleda budućnost svoje dece jednako kako je toj deci i tim potomcima darovao najlepši pogled na Hercegovinu sa Crkvina i manastira Hercegovačke Gračanice.

Bolnice su uvek bile važne, bolnica nije samo zdravstvena ustanova, već i uporište opstanka naroda. Zato danas zdravstvo nije više samo pitanje zdravlja, već je postalo strateško opredeljenje jednog društva da opstane u vremenima koja će mnoge opstanke dovoditi u pitanje - navodi ministarka.

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Sve što ljubimo stvorili smo sami zvuči lepo, ali i usamljeno. Ipak – niste sami. Kao ministar zdravlja Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem ovde sam da vam potvrdim da niste sami. Nema ni jedne svetske zakonske i moralne norme koja može zabraniti Srbima da se povezuju sa Srbima ma gde živeli. A to što Drina nikada nije bila međa koja je delila srpski narod već kičma našeg naroda – to je nešto što je prirodno i nikoga ne treba da plaši. Mi smo narod kulture susreta – zato sve druge i drugačije doživljavamo kao sebi ravne i nemamo problem u susretu sa njima i njihovim vrednostima. Uvek smo spremni da ono što je dobro i vredno kod drugih usvojimo bez predrasuda. Takva nam je bila istorija i tome nas je naučila. Zato i onima koji nisu Srbi Drina nije mesto prepreke, već mesto susreta – zato ima na Drini ćuprija.

Živela Srbija, Živela Srpska!, navodi ona.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)