DODIK PORUČIO AMERIKANCIMA: Niste pozvani da tumačite Dejtonski sporazum, mlatite praznu slamu

Novosti online

15. 05. 2023. u 19:59

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ponovljeni stav Ambasade SAD o imovini dokaz da je Republika Srpska u pravu kada ne želi da komunicira s onima koji na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum.

ДОДИК ПОРУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Нисте позвани да тумачите Дејтонски споразум, млатите празну сламу

Foto: Petar Milošević

- Pozivajući se na član 1 Ustava, Ambasada SAD ga zlonamerno delimično citira. U tom članu se navodi: "Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama." Ustav je precizno definisao tu unutrašnju strukturu i kaže: "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske." I tu je sve jasno napisano - naveo je Dodik na Tviteru, reagujući na saopštenje Ambasade SAD u BiH da "državna imovina pripada državi".

On je naglasio da su pitanje imovine riješili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i da sva imovina na teritoriji Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj, kao što i imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH.

- O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave. Ukoliko neko želi da razbije BiH, onda je nepoštovanje odredaba Ustava najbolji način - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Ambasada SAD u BiH nije ni pozvana niti ovlaštena od bilo koga da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav BiH, tako da njihovo mišljenje o imovini nije obavezujuće ni za koga.

- To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod - zaključio je Dodik.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili