ZA NEPROPISNO ČUVANJE ORUŽJA KAZNE DO 500 KM Mora biti nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 05. 2023. u 05:00

POLICIJA Republike Srpske identifikovala je maloletnika iz Modriče koji je, posle svađe na školskom igralištu, pucao u vazduh iz puške juče oko jedan čas iza ponoći. Ova vest je samo jedna od, nažalost, mnogih koja se pojavila nakon dva tragična događaja u Srbiji, u kojima su ubijeni učenici i radnik OŠ "Vladislav Ribnikar", i masovnog ubistva meštana kod Mladenovca.

ЗА НЕПРОПИСНО ЧУВАЊЕ ОРУЖЈА КАЗНЕ ДО 500 КМ Мора бити недоступно неовлашћеним лицима, а посебно деци

MUP

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS poručuju da je za prekršaj fizičkog lica koje sa oružjem i municijom ne postupa sa posebnom pažnjom i ne čuva oružje na bezbednom mestu, zakonom propisana kazna od 300 do 500 KM i mere oduzimanja oružja, a ukoliko taj prekršaj izvrši pravno lice novčana kazna iznosi od 10.000 KM do 15.000 KM i zaštitna mera oduzimanja oružja.

Iz MUP RS podsećaju vlasnike registrovanog oružja u RS da su dužni da svoje oružje čuvaju u skladu sa Zakonom o oružju i municiji tako da je ono nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.

- Oružje i municija koje drži i nosi fizičko ili pravno lice i preduzetnik čuvaju se u stambenom ili poslovnom prostoru koje se nalazi u mestu prebivališta, zaključano i odvojeno jedno od drugog (oružje odvojeno od municije) u kasama, metalnim ormarima, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti uobičajenim alatom, te nisu dostupni neovlašćenim licima, a posebno deci - pojašnjavaju u MUP RS.

Kako bi se preventivno delovalao na mlade, posebno školarce da ne diraju oružje, Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost na Univerzitetu u Banjaluci

"Banjaluko, očekuj masakr"!

POLICIJA RS saslušala je oca maloletnika koji je u komentaru na "Jutjubu" pod nazivom "Čad" napisao "Banjaluko očekuj masakr", prilikom komentarisanja dva tragična događaja u Srbiji. Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je ovo kvalifikovao kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

- Treba da učimo od zemalja koje su imale, nažalost, događaje poput ovog u Srbiji. Posao pomoćnika direktora bio bi da prati pojave u školi, pregleda video-nadzor, da određene pojave detektuje ili rešava - poručio je Ćeranić.

On ističe da pojedine mere koje se donose nakon tragedije u Srbiji podržava dok neke neće doneti željeni efekat.

- Podržavam smanjivanje praga krivične odgovornosti i da se vrati školski policajac kao institucija, a to da se i od građana koji imaju legalno oružje traži oružje, mislim da to neće dati željeni efekat - rekao je Ćeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)