PORODIČNO NASILJE U PORASTU U ISTOČNOJ ILIDŽI Nasilnici procesuirani

M. REGOJE

09. 03. 2023. u 14:31

BROJ prijavljenih slučajeva nasilja u porodici u 2022. godini bio je 25, što je za sedam više nego u 2021. godini, saopšteno je iz Centra za socijalni rad Istočna Ilidža.

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У ПОРАСТУ У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ Насилници процесуирани

Mariana Regoje

Direktor Centra za socijalni rad u Istočnoj Ilidži, Bosa Kalinić ističe da su nasilnici procesuirani, te su im izrečene hitne mere zaštite kao što je zabrana približavanja žrtvi i udaljenje iz stana.

- Kada je u pitanju održavanje ličnih odnosa roditelja sa decom, u prethodnoj godini podneta su četiri zahteva za donošenje rešenja o kontaktiranju - napomenula je Kalinićeva.

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini Centru je podneto 20 zahteva za mirenje bračnih supružnika, što je za 11 više nego u 2021.

Kada je reč o realizovanim projektima u prošloj godini, Kalinićeva ističe da su aplicirali na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a zahvaljujući tome su obezbedili značajnu računarsku opremu.

ZAJEDNIČKO RODITELjSKO PRAVO

NARODNA skupština RS nedavno je usvojila Porodični zakon kojim se unapređuje zaštita prava i interesa deteta, preciznije uređuju imovinski odnosi supružnika, uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

Jedna od najvažnijih izmena je zajedničko roditeljsko pravo i nakon razvoda, ako bivši supružnici zaključe sporazum o tome i sud proceni da je to u najboljem interesu deteta.

Ona kaže da su prošle, kao i ove godine, u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta Istočna Ilidža i opštinom kroz određeni projekat obezbedili značajnu jednokratnu pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe.

Kalinićeva je zahvalila donatorima iz Italije koji više od 20 godina pomažu stanovnicima Istočne Ilidže.

NADLEŽNOST

UREĐENjE roditeljskog prava i održavanje ličnih odnosa daje se u nadležnost sudu, čime se obezbeđuje veća i sigurnija zaštita roditeljskog i dečjeg prava, za razliku od dosadašnjeg, koje je bilo povereno centrima za socijalni rad, ističe Bosa Kalinić.

U prošloj godini, u projekat jačanja porodica programa "SOS Dečje selo" iz Sarajeva uključeno je šest porodica sa područja opštine Istočna Ilidža.

- Cilj je bio podizanje kvaliteta brige o deci kako bi se sprečila ili umanjila mogućnost njihovog odvajanja iz porodice, a pružana im je i psiho-socijalna, edukativna i materijalna podrška - dodala je Kalinićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!