SRPSKA ŠALJE 430 TONA POMOĆI TURSKOJ: Kamioni sa humanitarnom pomoći krenuli na područja pogođena zemljotresom

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 03. 2023. u 12:00

IZ Republike Srpske za Tursku je krenulo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći za područja pogođena zemljotresom. Polazak konvoja na put dug 1.200 kilometara sa humanitarnom pomoći iz kruga fabrike "Sava Semberija" u Bijeljini ispratili su ministar zdravlja Alen Šeranić i potpredsednik Vlade RS, i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

СРПСКА ШАЉЕ 430 ТОНА ПОМОЋИ ТУРСКОЈ: Камиони са хуманитарном помоћи кренули на подручја погођена земљотресом

Pomoć Turskoj foto RTRS

- Vlada Srpske je svojim kapacitetima obezbedila preko 430 tona pomoći pre svega hrane, a svakako i ćebadi koja se nalazi u okviru ove pomoći. Ono što je bilo važno jeste da koordinišemo sa Turskom, sa njihovim konzulatom u Banjaluci, kako bismo tačno znali šta je to što im je neophodno - izjavio je Šeranić nakon ispraćaja kamiona.

Nada se, dodaje, da će tako pomoći, bar u malom delu, narodu u Turskoj. Dodaje, da je razgovarao i sa ambasadorom Turske u Banjaluci o angažovanju medicinskog kadra i ljudi koji tamo mogu pružiti medicinsku pomoć.

Ministar Minić je rekao da je važno istaći da pomoć nije samo blagovremena, već predstavlja realnu potrebu za ugrožena područja.

Zahvalio se svim ljudima koji su pomagali da se pomoć Turskoj pošalje.

SIRIJI NOVČANA SREDSTVA

HUMANITARNA pomoć za Tursku se sastoji od hrane, ćebadi i drugih životnih namirnica, a građanima Sirije pogođenim zemljotresom biće upućena novčana pomoć koju prikuplja Crveni krst Republike Srpske jer je dostava robe, zbog situacije u ovoj zemlji, otežana i onemogućena.

- Bitno je da pomoć dođe na vreme, a mogli smo čuti i od naših kolega iz Turske da je do sada pomoć dolazila stihijski. Mi sada šaljemo upravo onu pomoć koja im je neophodna - naglasio je Minić.

Podsećamo, snažni zemljotresi pogodili su Tursku 6. februara. Potresi su se osetili i u susednim zemljama, najviše u Siriji, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ljudi. Broj poginulih u Turskoj premašio je 42.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere