NA KONZULATE OTIŠLO VIŠE OD 150.000 KM! Skandali tokom mandata bivše ministarke inostranih poslova Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 02. 2023. u 07:50

ZA zakupe prostorija konzulata BiH u Rijeci i Novom Pazaru, a koji nisu ni profunkcionisali od prošle godine, iz budžeta BiH je potrošeno oko 155.000 maraka, a troškovi i dalje rastu!

НА КОНЗУЛАТЕ ОТИШЛО ВИШЕ ОД 150.000 КМ! Скандали током мандата бивше министарке иностраних послова Босне и Херцеговине

Aleksandar Vranješ, Foto RTRS

Ti konzulati su otvoreni zbog samovolje i nedopustivog delovanja sad već bivše ministarke inostranih poslova Bisere Turković, poručio je njen naslednik Elmedin Konaković. Istakao je i da su ti konzulati otvoreni u vreme predizborne kampanje u BiH, što pokazuje da je taj potez bio deo partijske kampanje SDA.

- Ugovor o zakupu prostora za konzulat u Rijeci potpisan je 1. aprila 2022, iako nije usvojena sistematizacija radnih mesta, zgrada je prazna, otvorena zbog izbora i glasova.

Mesečni zakup iznosi 3.728 evra. Rijeka je koštala do sada 41.008 evra. Novi Pazar za 10 meseci 38.500 evra - napisao je Konaković na društvenim mrežama.

Da je sad već bivša ministarka Turković radila samovoljno potvrđuju i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

- Od aprila 2022. plaća se prostor konzulata u Rijeci od 3.720 evra mesečno, a da nikada nije zakonski profunkcionisao - izjavio je Vranješ.

Bisera na otvaranju konzulata u Rijeci, Foto MIP

On je naglasio da, koliko je njemu poznato, pravilnik o sistematizaciji MIP BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) još nije izmenjen. Savet ministara nije imenovao konzule u Tirani, Novom Pazaru ili Rijeci.

- Teško je ustanoviti šta je bila logika i da se na takav način nešto otvara, a onda se prostor zaključa, a troškovi se plaćaju i dalje - poručio je Vranješ.

Vranješ je rekao da je "bilo primetno tokom mandata Turkovićeve da je ona dosta energije ulagala u zloupotrebu MIP i DKP u svrhu skupljanja stranačkih poena po bošnjačkoj dijaspori".

Vera Sajić, Foto RTRS

Prema njegovim rečima, za vreme privremenog finansiranja nije postojao legalan način prebacivanja novca.

- Onda su smislili da novac prebacuju u ambasadu u Zagrebu, pa da to onda ambasada pokriva. Odmah sam to odbio jer je sve išlo mimo zakona. Obavestio sam kabinet MIP da se dešavaju mutne radnje i da ne želim da učestvujem u tome. Javno sam govorio da takve stvari ne smeju da prođu ispod radara - rekao je Vranješ.

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je da je odbila da učestvuje u uplati sredstava zbog sumnje na nezakonitost.

- Na nalog iz MIP o uplati sredstava za konzulate u Rijeci i u Novom Pazaru odgovorila sam da zbog sumnje u nezakonitost neću učestvovati u tim aktivnostima, jer je bilo upitno obezbeđivanje sredstava u vreme privremenog finansiranja - rekla je Sajićeva.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, Foto RTRS

BLOKADA KOALICIONIH PARTNERA

BISERA Turković je na optužbe da je nezakonito trošila novac za konzulate koji ne rade, odgovorila da su oni otvoreni zakonito prema Odluci Predsedništva BiH.

- Zemlje u kojima su otvoreni konzulati su dale svoje saglasnosti, njihovi funkcioneri su bili na otvaranju. Konzule je moralo imenovati PBiH, a sistematizaciju zaposlenih odobriti SM BiH. Međutim, koalicioni partneri i njihovi šefovi SNSD i HDZ BiH su to mesecima blokirali, o čemu sam u više navrata govorila - poručila je Turkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna