IZVUKLI MILION KM KEŠA: Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu u okviru predmeta "Zadruga 2"

S. M.

18. 01. 2023. u 08:10

KANTONALNI sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv devet osoba u okviru predmeta "Zadruga 2 " koji se sumnjiče da su za 53 firme iz BiH nezakonito izvukli više od milion KM u kešu.

ИЗВУКЛИ МИЛИОН КМ КЕША: Кантонални суд у Сарајеву потврдио оптужницу у оквиру предмета Задруга 2

Kantonalni sud Sarajevo, Foto Pravosuđe BiH

Kako se navodi u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, optužnica je potvrđena protiv Nadine Čajo, Vedada Čaje, Huseina Borišića i Senada Drkića zbog krivičnih dela organizovani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca, te Elmedina Pinjića, Fadila Mešanovića, Jusufa Muhića, Eldina Hadžiselimovića i Nihada Čivgina zbog krivičnog dela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- Optuženi za organizovani kriminal terete se da su posredstvom Agencije za zapošljavanje "Vitram" za 53 firme iz BiH omogućili nezakonito izvlačenje novca u gotovini tako što su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata za obavljanje određenih poslova u tim firmama, pri čemu su organizatori grupe optuženi Nadina i Vedad Čajo, te članovi grupe Borišić i Drkić sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist od 116.457 KM a za 53 firme omogućili sticanje koristi od 1.088.368 KM - navode iz ove pravosudne institucije.

Foto Nezavisne Novine

Dodaju da su među tim firmama odgovorne osobe optužene za zloupotrebu položaja terete, da su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba isplaćivale lažne fakture za angažovanje studenata na račun Agencija za posredovanje pri zapošljavanju "Vitram" i "Liding", nakon čega bi im se novac, po podizanju sa računa Agencija, umanjen za proviziju grupe, vratio "na ruke" u gotovini.

Inače, u okviru predmeta "Zadruga 2" u prethodnom periodu Tužilaštvo Kantona Sarajevo već je optužilo 11 odgovornih osoba u firmama koje su poslovale na ovaj način.

- Neki od njih su do sada i pravosnažno osuđeni uz oduzimanje stečene imovinske koristi - zaključuju iz ovog tužilaštva.

SPORAZUM O PRIZNANjU KRIVICE

IZ Tužilšatva navode da je Elmedin Pinjić za firmu "Euro profil komerc" pribavio korist od 469.208 KM, a za "Euro-profil" 10.974 KM. Fadil Mešanović je za "Mefas" pribavio 154.766 KM, a Jusuf Muhić za "MTH-ARI" 120.721 KM. Eldin Hadžiselimović i Nihad Čivgin su zajedno za "Asa auto" pribavili 103.942 KM. Oni su već zaključili sporazum o priznanju krivice kojim je predviđena kazna zatvora od po godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024