NA "BELOM HLEBU" OD 3.000 MARAKA 20 FUNKCIONERA! Primaće isti iznos kao i tokom svojih mandata u Skupštini RS

S. Mišljenović

26. 12. 2022. u 07:45

POSLANICI Narodne skupštine RS, njih 20, imaju pravo na naknadu poznatu kao "beli hleb, odnosno mogućnost da šest meseci primaju oko 3.000 maraka, a kolika su im bila primanja tokom mandata.

НА БЕЛОМ ХЛЕБУ ОД 3.000 МАРАКА 20 ФУНКЦИОНЕРА! Примаће исти износ као и током својих мандата у Скупштини РС

Foto D. Gavrić

Prema važećem zakonu, izabrani funkcioneri u Srpskoj po završetku mandata imaju pravo da u narednih šest meseci primaju platu, uključujući poreze i doprinose. Naknada se ukida ako se u tom periodu zaposle na neodređeno vreme. To pravo će za sada koristiti više od polovine bivših poslanika, potvrđeno je "Novostima", dok se ostali još nisu zvanično izjasnili.

Iako su te privilegije zakonski definisane, mnogi smatraju da se to pravo mora ukinuti. Milan Petković, potpredsednik Ujedinjene Srpske i poslanik u PD BiH, jedan je od onih koji se trudio da "beli hleb" postane prošlost.

- Radnici u drugim delatnostima nemaju takva prava. Kad im istekne ugovor o radu na određeno vreme prestaju im i sva prava iz radnog odnosa. Smatram da i političari imaju jednu vrstu ugovora na određeno vreme - kaže Petković.

Drago Vuković, analitičar, kaže da politika počiva na moralnim postulatima, javnosti i odgovornosti, ali nažalost Srpska nema takvu politiku.

- Imamo klasičnu interesnu politiku koja se uzdigla od politike a to je briga o građanima. Politika je danas u blatu što se tiče vrednosti. Indikator je fenomen "belog hleba". Imamo pojavu koja je neprimerena vremenu u kojem živimo - pojašnjanjav Vuković.

Foto ATVBL

Drago Vuković

On ističe da treba ukinuti tu naknadu.

- "Beli hleb" postoji u RS jer mnogo ljudi u politici nema svoj profesionalni identitet i ne znaju šta će da rade kad im istekne mandat. Nažalost, mi imamo i mlade ljude koji ulaze u politiku i to im je profesija, da budu političari, i nemaju nikakav drugi identitet. Treba regrutovati kadrove u politici koji već imaju profesionalni identitet i koji finansijski ne zavise od politike - poručio je Vuković.

Ipak, da ima i moralnih političara u Srpskoj primer je Aleksandar Glavaš, bivši poslanik DNS, koji je odbio da koristi pravo "belog hleba".

- Moram da istaknem da sam odbio "beli hljeb", jer smatram da je to nemoralno i neprikladno za bilo koju radno sposobnu osobu u vreme nekontrolisane inflacije i teškog položaja velikog broja građana Republike Srpske - rekao je Glavaš i dodao da ne osuđuje poslanike čije materijalno stanje opravdava taj vid obeštećenja.

 

ZARADA I ZA SAMO TRI DANA STAŽA

NAJVIŠE prašine u javnosti oko belog hleba povelo se nakon što je pravo na tu naknadu ostvarila Nevenka Marilović, poslanik SDS, a koja je položila zakletvu za poslanika na samom kraju prošlog saziva u oktobru mesecu i učestvovala na dve sednice. Marilovićeva će koristiti pravo na beli hleb.

 

OD PREDSEDNIKA DO NAČELNIKA

INAČE, pravo na beli hleb u RS imaju predsednik, premijer, ministri, njihovi zamenici, savetnici, te poslanici u NSRS, delegati u Veću naroda RS, odbornici u lokalnim skupštinama, gradonačelnici i načelnici i njihovi zamenici, predsednici skupštine grada, predsednici SO, potpredsednici skupštine grada i potpredsednici skupštine opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)