PUNA LJUBAVI I STRPLJENJA: Baka Bosa iz Bileće gazi drugo stoleće

V. Mitrić

25. 12. 2022. u 06:00

BAKA Bosa Salatić (103), koja je uveliko zakoračila u drugo stoleće života, na slici sa sinom dr Milosavom Mišom Salatićem, još je i te kako krepka i fizički, i psihički, i duhovno.

ПУНА ЉУБАВИ И СТРПЉЕЊА: Бака Боса из Билеће гази друго столеће

Foto Privatna arhiva

Živi u lepom i pitomom kraju Baljci, iznad Bileće, okružena pažnjom i ljubavlju svoji najmilijih, ali i svih onih u okolini koji je poznaju.

Nema kuće u ovom kraju koja ne pamti toplinu i lepe reči njenog rano preminulog supruga Mate. Takva su im sva deca, kao i brojna unučad i praunučad.

- Dobre, pozitivne misli, ljubav prema bližnjim svojima i svim dobrim ljudima, činjenje dobrih dela, vredan rad i trud, radovanje i tuđem uspehu, ne samo svom - "recept" je bake Bose za dug život, uz maksimalnu umerenost u svemu i "debelo" strpljenje.

Starost joj je posebno ulepšao sin profesor dr Milosav Miša Salatić, nekadašnji ugledni lekar, kardiolog i univerzitetski poslenik u Tuzli, a potom skoro tri decenije lekar u Norveškoj i Švedskoj, gde je pronosio slavu naše medicine. Miša se, u međuvremenu, vratio iz inostranstva i nastavio život u prelepom Trebinju. Svaki vikend provodi sa majkom na pradedovskom ognjištu.

Foto: V. Mitrić

Bosa na dan kad je napunila 100 godina

- Jedno drugom se raduju kao mala deca, kao kad je Miša bio mali - kaže njihov porodični prijatelj Drago Mirković. - "Blago mene, evo moga Miše", tako uvek tetka Bosa dočekuje svog mezimca.

Miša uživa u onome što mu pruža prilika da bude uz majku i rodni dom, kao jedan od najuspešnijih lekara, odnosno intelektualaca iz Hercegovine.

- E, nema takvog sina kao što je Miša - svedoče komšije Salatića. - Miša ne da baki Bosi da umre. Baka i Miša "proizvode" tako pozitivnu energiju za sve nas kao primer koji svi treba da slede.

ENIGMA

SVAKI stogodišnjak ima svoj "recept" za dug život koji preporučuje mlađima. Ipak, naučnici koji su proučavali fenomen starenja pretpostavljaju da je genetski faktor ipak ključan, jer su ih često zbunjivali primeri dostizanja duboke starosti kod osoba koje uopšte nisu primer zdravog načina života. Njih ni pušenje ni druge loše navike nisu zaustavile da značajno "prebace" prosečan životni vek.

DUGOVEČNI

HERCEGOVINA se inače ubraja u ona područja u kojima živi najviše dugovečnih ljudi. Iako bi se očekivalo da ovo prilično surovo podneblje više "troši" ljude, veliki broj njih doživi duboku starost, a poslednjih godina ima ih sve više. Pritom, mnogi od njih i u poznim godinama imaju očuvano zdravlje i mentalnu vitalnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024