KAZNE I ZA MANJA KRIVIČNA DELA: Da li će doći do promene zakona nakon internet nasilja i tragedije u Laktašima

D. KALINIĆ

07. 11. 2022. u 07:40

NAKON što je celi region ostao šokiran vešću da je Mladen Dulić (22) iz Lakataša izvršio samoubistvo, jer nije mogao da podnese pritisak zbog ismevanja putem društvenih mreža, zakonodavstvo Srpske nije ostalo nemo na činjenicu da što pre treba regulisati sankcionisanje u slučaju internet nasilja, pogotovo kada se radi o mlađim osobama.

КАЗНЕ И ЗА МАЊА КРИВИЧНА ДЕЛА: Да ли ће доћи до промене закона након интернет насиља и трагедије у Лакташима

Foto:Facebook

Krivični zakonik RS, u vreme usvajanja, po ocenama stručne javnosti u regionu, ocenjen je izvanrednim. Nažalost, surova realnost konstantno nameće potrebu definisanja novih krivičnih dela, ali i strože kazne za već postojeće.

Advokat Aleksandar Jokić kaže, za "Novosti", kako problem ne leži u minimalnim kaznama, već u tome da se postojeće gotovo nikad ne izriču, te društvo nema dovoljnu svest o ozbiljnosti situacije.

- Svejedno je da li ke kazna veća ili manja ako se ne izriče. U teoriji se osim novčane, može izreći i kazna zatvora od jedne do tri godine, i ona je sama po sebi takva da bi trebalo da odvrati počinioca od kaznenog dela. Međutim, to se ne dešava upravo iz razloga jer se ljudi ne kažnjavaju često - pojašnjava Jokić.

Prema rečima našeg sagovornika, mi smo društvo koje "fetišizira" tuđu patnju, a kada se desi tragedija, obično sav teret svalimo na pojedinca.

- Svedoci smo česte objave raznih privatnih snimaka i kompromitujućih fotografija i na prvu to doživimo kao zabavu. Tek kada se desi problem, progledamo. Tražiti rešenje u promeni kazni, a ne u svesti naroda i promeni razmišljanja o tome da je takvo ponašanje kršenje zakona i da za isto postoje kazne - ističe Jokić i dodaje da je rešenje kažnjavanje i za najmanje krivično delo, kako bi se narod osvestio i shvatio stvarnost u kojoj medijski sadržaj može uništiti, ili u najgorem slučaju kao što se i desilo, prekinuti jedan mladi život.

Foto advokatjokic.com

Ovim povodom, ministar pravde RS Anton Kasipović istakao je da sagledavajući teške posledice koje nasilje na društvenim mrežama može imati kao i iskazani interes i osudu javnosti, Ministarstvo pravde ima obavezu da norme koje se odnose na neovlašćeno fotografisanje i snimanje proceni, i predloži izmenu zakonodavstva kako bi se slične situacije onemogućile, a izvršioci kaznili.

- Sve češće se društvene mreže koriste sa da se osoba na koju je nasilje usmereno povredi, ponizi ili uznemiri, neretko se podstiče i grupna mržnja, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vređanje na bilo kojoj osnovi, kao i širenje uvredljivih komentara ili snimaka na račun druge osobe - ističe Kasipović.

Srpski član PBiH Milorad Dodik je istakao da će se u narednom periodu raditi na dopuni postojećih zakonskih rešenja, kojima će se jače sankcionisati oni koji ovim vidom nasilja ugrožavaju druge osobe.

Foto Vlada RS

PREISPITATI SANKCIONISANjE

MINISTAR Anton Kasipović je dodao da će se razmatrati i pooštreno sankcionisanje kod ovih krivičnih dela, posebno u slučaju internet nasilje prema mlađim licima ili je zbog internet nasilja nastupila teška povreda ili smrt.

JAVNO ISMEVANjE

PODSEĆAMO, 28. oktobra odjeknula je vest o tragičnom gašenju još jednog mladog života u Srpskoj, što se može smatrati opštim porazom društva, shodno činjenici da Mladen nije mogao da se nosi sa teretom javnog ismevanja njegove želje da pošteno radi i živi, a nama će vreme pokazati jesmo li postali pametniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri