SRPSKU ĆE ZAOBIĆI ENERGETSKA KRIZA! Jovica Vlatković izvršni direktor za razvoj i investicije "ERS" za „Novosti“ o situaciji u RS

V. N.

01. 10. 2022. u 07:45

EVROPU trese energetska kriza, cene energenata, pa i same električne energije vinule su se u nebo, međutim, taj talas neće se preneti na Republiku Srpsku, istakao je u intervjuu za "Večernje novosti" izvršni direktor za razvoj i investicije "Elektroprivrede Republike Srpske" Jovica Vlatković, naglasivši da je to rezultat kvalitetnog planiranja i upravljanja tim javnim strateškim preduzećem.

СРПСКУ ЋЕ ЗАОБИЋИ ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА! Јовица Влатковић извршни директор за развој и инвестиције ЕРС за „Новости“ о ситуацији у РС

Foto Glas Srpske

- U Evropi je došlo do očekivanog porasta cena, a mogu slobodno da kažem da se ovaj talas elektro energetske krize neće preneti na Srpsku, iako je sistem star i došlo je do zamora materijala, naši inženjeri i vredni radnici u zavisnim preduzećima ga održavaju i drže pogonsku spremnost na zavidnom nivou - rekao je Vlatković.

* Kakva je bila prošla godina za "Elektroprivredu Srpske"?

- Analizirajući prošlu godinu, moram da naglasim da je bila izuzetno teška, puna izazova ali i uspešna. Teška iz razloga jer nas je pandemija ograničila u nekim aktivnostima a pri tome HE "Plat G-2" nije bio na mreži punih 211 dana što je za nas bio veliki hendikep u proizvodnji, međutim 2021. godina je, ipak, bila najuspešnija godina.

* Istorijski je 2021. bila najbolja i po investicijama i finansijski.

- Što se tiče investicija u 2021. potpisali smo 1,6 milijardi KM ugovora koji se direktno odnose na investicije u obnovljive izvore električne energije, a radi se o pet projekata koji su u toku izgradnje ili treba da krenu sa izgradnjom.

Kada je u pitanju poslovanje i finansijski rezultat u 2021. godini ERS je ostvarila najveću dobit od svog postojanja i ona iznosi oko 80 miliona KM i pored činjenice da je u Srpskoj najniža cena električne energije u Evropi.

* U šta je najviše ulagano tokom ove godine?

- ERS je napravila veliki iskorak po pitanju obnovljive izvore energije i naša je opredeljenost da ulažemo u iste. Na tom polju je najviše ulagano, nadmašili smo sve u okruženju i trenutno imamo potpisane ugovore u visini od 1,6 milijardi KM, a ukupna vrednost započetih investicija i planiranih da krenu sa izgradnjom u narednom periodu je viša od 2,5 milijardi KM. Naša najveća šansa su hidropotencijali i tu smo već krenuli sa izgradnjom HES "Gornja Drina", koju čine tri hidrocentrale "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto EP RS

* U ovom momentu gradite HE "Buk Bijelu".

- Da, tako je, a pre nekolika dana krenula je sa izgradnjom HE "Bistrica" koju čine tri stepenasto raspoređene elektrane. Vrednost ta dva projekta koji su krenuli sa izgradnjom u 2021. godini je 700 miliona maraka. Do kraja godine planiramo početak izgradnje HE "Dabar" snage 160 MWh, početkom prvog kvartala 2023. godine VP "Hrgud" 60 MWh, a do kraja ove godine planiramo početak izgradnje SE "Trebinje 1" - 73 MWh.

* U okruženju i Evropi je došlo do enormnog poskupljenja struje šta mogu očekivati građani Srpske?

- Moram da naglasim da je cena električne energije u Republici Srpskoj najjeftinija u regionu i Evropi, a u odnosu na berzansku cenu jeftinija je čak do 2.500 odsto. Javnost treba da razume da ERS i Vlada RS sa ovakvim cenama vrše podsticaj domaćinstvima i privredi i to je realnost, međutim, moramo naglasiti da je sve poskupelo, i da su usluge i robe poput gvožđa, betona, energenata, poskupeli više od 40 odsto. Sve to povećava troškove proizvodnje električne energije. A činjenica je, da je kod nas cena za privredu 53 evra najniža u Evropi i okruženju, a da je cena za domaćinstva niža od naše proizvodne cene.

IZGRADNjA SOLARNIH ELEKTRANA

* ŠTA je obeležilo poslovanje ERS tokom ove godine?

- Poslovanje ERS-a svakako su obeležile nove investicije i opredeljenost ka izgradnji obnovljivih izvora energije, a posebno projekat "Program energetske održivosti za domaćinstva i privredu 50.000 plus". Radi se o izgradnji solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća u kome ERS učestvuje sa 20 odsto, a potrošač-proizvođač, odnosno domaćinstvo sa 80 odsto, koje će vraćati u jednakim ratama u periodu do 10 godina.

Domaćinstvo za pomenuti period neće dobijati račune nego će umesto računa plaćati anuitet koji će biti par procenata manji od prosečnog računa iz prethodne godine. Na taj način ćemo osloboditi energiju koju možemo plasirati na berzi, a ujedno idemo ka očuvanju životne sredine i što je najvažnije svako domaćinstvo nakon otplate solarne elektrane narednih 15 godina će imati besplatnu električnu energiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)