BUGARSKA POLITIČARKA: O kakvim avionima F-16 od 1,3 milijarde dolara pričate kada ne znamo kako ćemo da preživimo zimu

Novosti online

28. 09. 2022. u 22:35

BUGARSKA u uslovima trenutne krize ne bi trebalo da kupuje novu partiju aviona F-16, smatra lider Bugarske socijalističke partije, bivša premijerka i bivša ministarka ekonomije Kornelija Ninova.

БУГАРСКА ПОЛИТИЧАРКА: О каквим авионима Ф-16  од 1,3 милијарде долара причате када не знамо како ћемо да преживимо зиму

Foto Tanjug/AP

Ona je na takav način prokomentarisala nedavnu odluku tehničke vlade da potpiše projekat investicionih troškova za nabavku još osam lovaca. Njihova vrednost bi trebalo da bude 1,3 milijardi dolara i očekuje se da će oni stići u Bugarsku 2027. godine.

-Vlada je potpisala investicioni projekat za kupovinu osam novih aviona F-16. I to u ovom kriznom trenutku, kada narod ne može da preživi zimu, mi planiramo da izdvojimo dve milijarde leva (milion evra) za još osam aviona F-16, koji će doći 2030. godine?! To je apsurdno, izjavila je Ninova televiziji bTV.

Ona je uverena, da u slučaju da se formira nova vlada sa učešćem socijalista, njena partija neće dozvoliti da se na avione potroše sredstva koja mogu da se preusmere na penzije. Ninova je istakla da je za Bugarsku sada važnije pitanje opstanka nego da Bugarska ima jaku odbranu.

-Bugarskoj vojsci je potrebna modernizacija, mi smo uvek podržavali datu politiku. Međutim, sustigla nas je takva kriza da je najvažnije pitanje kako preživeti zimu, izjavila je ona.

Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine. Tokom 2018. godine je parlament Bugarske izglasao kupovinu američkih aviona, a predsednik Bugarske Rumen Radev je celokupnu proceduru izbora novih lovaca nazvao „trujumfom lobiranja“. Prvobitno su u konkursu učestvovala tri lovca (švedski Gripen, italijanski Eurofajter i američki F-16), a vlada je planirala da plati mnogo manju sumu. Bojko Borisov, koji je tada bio premijer Bugarske, je smatrao da je F-16 najbolji izbor.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)