MORAMO PODRŽATI SVAKU BORBU PROTIV FAŠIZMA: U Bijeljini odata pošta borcima stradalim u NOR (FOTO)

V. Mitrić

24. 09. 2022. u 19:37

U dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini je, povodom obeležavanja Dana grada, otkriven obnovljeni spomenik posvećen đacima i profesorima bijeljinske Gimnazije koji su stradali tokom narodno-oslobodilačkog rata.

МОРАМО ПОДРЖАТИ СВАКУ БОРБУ ПРОТИВ ФАШИЗМА: У Бијељини одата пошта борцима страдалим у НОР (ФОТО)

Foto: V. MItrić

U Centru za kulturu „Semberija“, održana je svečana akademija i prijem za delegacije SUBNOR i udruženja boraca i poštovalaca iz Republike Srpske, drugih delova BiH, Srbije i Hrvatske, a položeno je cveće i na spomenike narodnim herojima u Gradskom parku.

Ljubiša Petrović, gradoanačelnik Bijeljine, rekao je da,po tradiciji , slave Dan grada, u spomen na 24. septembar 1943. godine, kada je prvi put oslobođena od fašističkog okupatora. On je istakao da moramo podržavati svaki oblik borbe protiv fašizma, „jer je ta ideologija nešto najgore sa čime se čovečanstvo susrelo“.


Predsednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, čestitao je sugrađanima Dan grada Bijeljina i rekao da ne sme biti zaboravljena nijedna žrtva pala za slobodu i opšte dobro, kao i da sve ono što se desilo u prošlosti treba svima da bude nauk i lekcija, kako se to više ne bi ponovilo. Slobodan Šobić, potomak učesnika Drugog svetskog rata, izabran za predsednika Saveza udruženja boraca NOR-a Republike Srpske, istakao je važnost čuvanja od zaborava svega što je postignuto u borbi protiv fašizma.

- Nastojimo da mladim ljudima, potomcima i potomcima naših potomaka približimo činjenično stanje koje se vezuje za jednu epohu koja se ne može i ne sme zaboraviti - rekao je Šobić.

Mihajlo Vidić, predsednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, rekao je da je današnji datum jedan od najvažnijih u istoriji našeg grada.
- Oko dve hiljade ljudi sa područja Semberije je dalo živote za slobodu. Oni zaslužuju da se čuva sećanje na njih - napomenuo je Vidić.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu