TRAŽE RATNU ODŠTETU OD NEMAČKE: Sejm Poljske usvojio je rezoluciju, vlast zahteva 1,3 triliona dolara

P. Z. S. / ria.ru

14. 09. 2022. u 21:08

DONjI dom poljskog parlamenta (Sejm) usvojio je velikom većinom rezoluciju kojom se od Nemačke zahteva reparacija za štetu iz Drugog svetskog rata, javlja dopisnik RIA Novosti.

ТРАЖЕ РАТНУ ОДШТЕТУ ОД НЕМАЧКЕ: Сејм Пољске усвојио је резолуцију, власт захтева 1,3 трилиона долара

Foto: pixabay


Za usvajanje rezolucije glasalo je 418 poslanika, četiri protiv, a 15 uzdržanih.

U dokumentu, koji je sastavila frakcija poljske vladajuće partije Pravo i pravda, navodi se da „Poljska Republika nikada nije dobila nadoknadu za brojne ljudske i materijalne gubitke koje je izazvala nemačka država“.

-Nikada nije dobio nadoknadu za ogromnu štetu nanetu poljskim građanima, navodi se u tekstu rezolucije.

Takođe se navodi da se „poljska država nikada nije odrekla potraživanja prema nemačkoj državi“. „Tvrdnja da su ove tvrdnje povučene ili prestale da budu relevantne tokom godina nema nikakvog osnova, ni moralnog ni pravnog“, navodi se u rezoluciji.

I druge frakcije Sejma podnele su svoje nacrte rezolucija o reparacijama, što je na kraju rezultiralo amandmanom na rezoluciju Pravo i pravda u kojoj se navodi da „Poljska nikada nije dobila nadoknadu za gubitke kao rezultat ruske agresije i okupacije”.

U dokumentu se kaže da „ovi gubici zahtevaju obračun i neophodnu procenu, što će postati osnova za preduzimanje odgovarajućih mera protiv Ruske Federacije“.

Ranije su poljske vlasti saopštile da traže 6,2 biliona zlota (oko 1,3 biliona dolara) od Nemačke na ime reparacije za štetu iz Drugog svetskog rata. Istovremeno, poljski političari su više puta izjavljivali da se nadaju da će dobiti reparacije ne samo od Nemačke, već i od Rusije. Šef Prava i pravde Jaroslav Kačinjski je pre nekoliko godina izneo mišljenje da je Moskva, kao i Berlin, dužna da isplati odštetu Varšavi za štetu u Drugom svetskom ratu. Podržali su ga mnogi poljski političari. Tako je zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski najavio „bezuslovno“ pravo Varšave na reparacije od Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri