VOJKOVIĆI ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU: U Istočnoj Ilidži završen 16. sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva (FOTO)

M. REGOJE

07. 09. 2022. u 19:18

PROGLAŠENjEM pobednika, dodelom priznanja i narodnim veseljem završen je Šesnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži.

ВОЈКОВИЋИ ЧУВАЈУ СРПСКУ ТРАДИЦИЈУ: У Источној Илиџи завршен 16. сабор српског изворног народног стваралаштва (ФОТО)

Foto: M. REGOJE

Za sveukupnog pobednika ovogodišnjeg sabora proglašeno je Pevačko društvo "Plavi neveni" iz Foče.

Kao i svake godine, izabrani su kraljica i kralj Sabora, a te titule poneli su Mila Kolarević iz Ivanjice i Rade Papović iz Foče. Kolarevićeva je istakla da se izvornom pesmom bavi dvadesetak godina, te da joj je posebna čast što je priznanje dobila upravo u Istočnoj Ilidži.

Foto: M. REGOJE

- Učestvovala sam na mnogim manifestacijama širom Srbije, Republike Srpske i regiona. Volim naš narod u Srpskoj i BiH i uvek se lepo osećam kada ovde dođem - rekla je ona.

Predsednik Guslarskog društva "Herceg Šćepan" iz Foče Rade Papović istakao je da je važno negovati i od zaborava sačuvati srpsko izvorno sviranje i pesmu.

- U našem narodu se kaže da je bolje da se ostane bez sela nego običaja. Čovek sa sobom nosi svoje običaje i izvornu kulturu, a u vreme zapadne reciklaže svega i svačega, mi još uvek od zaborava čuvamo gusle, frule i izvorno pevanje - rekao je Papović.

Foto: M. REGOJE

Udruženje za očuvanje narodnog stvaralaštva "Mitrov danak" iz Istočnog Sarajeva nagrađeno je zlatnom poveljom za scenski nastup na temu "Božić", a Radojka Tešanović, predsednik ovog udruženja, istakla je da je to veliko priznanje za uloženi trud.

- Osvojila sam drugo mesto na literarnom konkursu na temu "Božić", a na sveukupnom takmičenju drugo mesto i pehar - rekla je Tešanovićeva.

Na Saboru nedostaje mladih pevača i pevačkih grupa.

Foto: M. REGOJE

- Ne smemo dozvoliti da mladi ljudi zaborave tradiciju svoga naroda, potrebno je da svi zajedno radimo na njenom očuvanju - zaključila je ona.

SRPSKA I SRBIJA UDRUŽENO

Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva je ove godine okupio oko 40 KUD-ova i 60 pevačkih grupa iz Srpske, Srbije i Crne Gore. Iz opštine Istočna Ilidža ističu da su veoma ponosni na ovu manifestaciju jer je, kako kažu, prerasla okvire opštine i RS. Održavanje Sabora pomogli su i nadležno ministarstvo RS, ministarstva iz Vlade Srbije, kao i Fond za izbegla i raseljena lica Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri