AMBASADOR PROLAZI KAD SE "POCEPA" REZOLUCIJA: Uskraćivanje agremana nemačkom diplomati pred skupštinom Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 09. 2022. u 08:06

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je u Narodnu skupštinu Republike Srpske zahtev za održavanje sednice na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o vetu na davanje agremana nemačkom ambasadoru Tomasu Fičenu, pravdajući to težnjama zvanične politike Berlina da ugrozi interese Srba i RS. Ukoliko poslanici dvotrećinskom većinom od 56 glasova podrže Dodikov predlog, onda će na imenovanje diplomate iz Berlina biti spuštena rampa.

АМБАСАДОР ПРОЛАЗИ КАД СЕ ПОЦЕПА РЕЗОЛУЦИЈА: Ускраћивање агремана немачком дипломати пред скупштином Српске

Foto: D. Milovanović/Jutjub/ECAJ Australia

Potpredsednik Narodne skupštine RS Milan Petković pojasnio je za "Novosti" da bi u narednih nekoliko dana Kolegijum parlamenta trebalo da zakaže posebnu skupštinsku sednicu koju je zatražio srpski član PBiH. Dodik je, podsetimo, rekao da se od Nemačke mora tražiti da se odrekne rezolucije iz Bundestaga, koja je štetna za Srpsku i da se, dok se to ne desi, ne sme dozvoliti imenovanje nemačkog ambasadora koji će sprovoditi takvu politiku.

- Nemačka donosi rezoluciju iz koje proizilazi da treba ukinuti RS i da se srpski narod odrekne identiteta. Trebalo bi je dovesti u poziciju da razgovara sa nama, a ne o nama i da nas poštuje. Tamo daleko donose razne rezolucije o nama i očekuju da im ovde aplaudiramo - poručio je Dodik.

On smatra da bi bilo dobro da RS na Skupštini donese odluku jer će to pokazati da je RS bitan faktor, bar što se tiče života na ovim prostorima.

- Pošto su oni naučili da im sve ovde prolazi lako, mislim da je skretanje pažnje na ovaj način dobro jer će u svim budućim potezima morati da se sa više senzibiliteta odnose prema ovom kraju. Nemoguće je prihvatiti da veliki budu arogantni i da ponižavaju srpski narod.

Dodik je rekao Srbi hoće da budu jasni sa svojim identitetom. Cilj je, dodao je on, da se čuje tema, da se dođe do zaključaka koji će predložiti i Narodnoj skupštini da jednako kako je Bundestag usvojio rezoluciju da je parlament RS jednako odbacuje.

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

- I to će biti glavni rezultat ovog zasedanja - da kažemo da je to za nas neprihvatljiva politika. Da li će biti formalne većine da se agreman nemačkom ambasadoru ne dodeli, ne mogu sada da govorim. Nisam ni dužan da obezbeđujem skupštinsku većinu. Moje je da pokrenem inicijativu i da skrenem pažnju.

Inače, Bundestag je u julu glasovima socijaldemokrata, liberala i zelenih kao stranaka vladajuće koalicije te demohrišćanske Unije CDU/CSU usvojio rezoluciju pod nazivom "Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost". U dokumentu koji sadrži 22 tačke između ostalog se navodi i zalaganje za sankcije za one osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH.

U tekstu se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane, te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju Dodik i Dragan Čović. Ovaj deo rezolucije izazvao je unutar zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Nemačke kontroverze zbog nespominjanja i Bakira Izetbegovića kao nosioca nacionalističke politike u BiH.

TRI PUTA UZALUD POKUŠAVAO

UKOLIKO Dodik ne obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini za zaštitu vitalnog interesa, kad je u pitanju davanje agremana nemačkom ambasadoru, to bi bio već četvrti put da aktuelni srpski član PBiH ostaje bez potrebne podrške u parlamentu.

Prvi put to se desilo u oktobru prošle godine, kada nije podržan Dodikov veto na nekoliko odluka PBiH. Drugi put njegova rampa je pala u aprilu ove godine, a treći put ga Skupština nije podržala dvotrećinskom većinom u junu kada je tražio blokadu Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Severne Irske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)