ĐORĐE PESNIK OD MALIH NOGU: Četrnaestogodišnjak iz Glamoča opisuje lepote Krajine (FOTO/VIDEO)

M. GRUBOR

07. 09. 2022. u 09:20

IAKO u nemogućnosti da odraste u Glamoču, gde su vekovima živeli njegovi preci, mladi pesnik Đorđe Runjo (14) stihovima satkanim ljubavlju prema Krajini, opisuje lepote Srpske. Inspirisan pesmama jednog od najvećih krajiških pevača Laze Pajčina, Đorđe je svoje prve stihove napisao sa samo 10 godina.

ЂОРЂЕ ПЕСНИК ОД МАЛИХ НОГУ: Четрнаестогодишњак из Гламоча описује лепоте Крајине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ustupljene fotografije

- Prvu pesmu u stilu krajiške muzike posvetio sam tetki. Nakon dve godine sam počeo aktivnije da se bavim pisanjem tekstova koje sam objavljivao na društvenim mrežama - govori Runjo za "Novosti".

Dok je Pajčin bolovao od teške bolesti, Đorđe je stihovima bio uz Krajišnika, a kada je njegovo srce prestalo da kuca, dirljivim stihovima oprostio se od svog najvećeg uzora.

Foto: Ustupljene fotografije

- Plaču braća, prijatelji tvoji, opet, Bože, ode nam najbolji! Kako suzu da sakrijem svoju, opjev'o je svu Krajinu moju! - napisao je tada mladi pesnik.

Pre samo nekoliko dana, dečak je posetio grob Pajčina i kroz suze izrazio zahvalnost čoveku zbog kojeg je počeo da piše.

- Lično ga nikad nisam poznavao, ali mi je on bio i ostao veliki uzor. Pre nekoliko dana otišao sam u Gubin kod Livna ispod Dinare, gde je sahranjen Lazo Pajčin kako bih se oprostio od svog večnog uzora - govori mladi Krajišnik.

Foto: Ustupljene fotografije

Njegov talenat prepoznali su mnogi ljubitelji krajiške muzike, a jednu od njegovih pesama otpevao je Goran Ristić Goci.

- Pozvao me je Zvezdan Mirjanić i pitao da napišem pesmu o njegovom ocu Goranu koji je poginuo. Kada sam ga pitao ko će pesmu otpevati, on mi je rekao Goran Ristić Goci! Bio sam oduševljen - kazao je Runjo.

Pesma je objavljena na "Jutjubu", gde je za samo tri meseca dostigla skoro 50.000 pregleda!

Posle izdavanja te pesme, mladi pesnik privukao je pažnju, našao se u žiži javnosti, i dobio mnogo ponuda za dalje pesničke poduhvate. Ipak, kako najavljuje, prve pesme biće posvećene Lazi Pajčinu, čiji stihovi glase:

- Diko moja, kažem ti nad grobom, celi život patiću za tobom! - piše mladi krajiški pesnik.

ČESTO POSEĆUJE SVOJU DEDOVINU

KAKO govori Đorđe Runjo, često posećuje svoju dedovinu, selo Crni Vrh kod Glamoča, ali i majčino rodno selo Donje Korićane gde uživa u lepotama planine Vlašić.

- U slobodno vreme radim oko kuće, pomažem dedi i babi. Pomažem komšijama. U društvu sam uvek poštovan od svih što se tiče mog zanimanja kao tekstopisca - istakao je Đorđe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)