MERE U RS - NAJBOLJIM ŠTEDIŠAMA BRIŠU RAČUNE: Za uštede veće od 20 odsto, utrošeni kilovati se neće naplaćivati, kaže direktor ERS

S. M.

03. 09. 2022. u 06:50

"ELEKTROPRIVREDA RS" priprema program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 odsto, a za uštede veće od 20 odsto izdatak će biti manji do 100 odsto, izjavio je generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) Luka Petrović.

МЕРЕ У РС - НАЈБОЉИМ ШТЕДИШАМА БРИШУ РАЧУНЕ: За уштеде веће од 20 одсто, утрошени киловати се неће наплаћивати, каже директор ЕРС

FOTO: D.Novković

On je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima RS kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

- Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust na računima od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto i više onda će imati popust na električnu energiju od 100 odsto - objasnio je Petrović.

Iz ERS ističu da građani koji budu imali uštede od 20 i više odsto, na računima za taj mesec neće biti iznos utrošene električne energije i njega neće plaćati.

- Ostaće samo da plate mrežarinu koja je fiksna i koja pripada regulisanoj delatnosti i ne može se umanjivati - istakao je Petrović. - Ono što se može umanjiti jeste iznos utrošene električne energije.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građani ostvare značajne uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova, što znači da jedan kilovat-čas košta dve marke, a to se potroši dok se skuva kafa.

- Ovaj program će biti predočen svim građanima RS u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge - napomenuo je Petrović.

IZVOZNI POTENCIJAL

DIREKTOR ERS u prethodnim najavama ovog programa istakao je da će planiranom uštedom električne energije ERS više zaraditi nego povećanjem cene struje.

- Svako povećanje koje bismo imali omogućilo bi nam mali prihod, jer je naša energija 22,5 evra, a u okruženju je 60 evra. Morali bismo povećati cenu struje duplo da osetimo neke benefite i zato smo se opredelili za drugi koncept štednje, jer bi zbog poskupljenja struje svi ostali u lancu privrede povećali svoje usluge. Imamo izvozni potencijal, ali šteta ga je potrošiti na grejalice, ventilatore i klima-uređaje, nego je bolje da uštedimo i uložimo u dodatne investicije - rekao je Petrović za RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati