SEĆANJE NA ŽRTVE ODBRANE GRADA: Položeno cveće u spomen na borce Trebinjske brigade u Poljicu Petrovom kod Trebinja

D. CURAĆ

31. 08. 2022. u 07:38

KOD spomen-obeležja u Poljicu Petrovom kod Trebinja položeno je cveće i služen pomen za osam boraca Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, od kojih je njih sedam izgubilo život, 30. avgusta 1995. godine.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ОДБРАНЕ ГРАДА: Положено цвеће у спомен на борце Требињске бригаде у Пољицу Петровом код Требиња

Pomen u Poljicu, Foto D. Curać

Tog datuma od granate koju je ispalila regularna Hrvatska vojska stradalo je sedam pripadnika Vojske Republike Srpske, a više ih je ranjeno. Njihove porodice svake godine obeležavaju ovaj datum kada su njihovi najmiliji dali život za odbranu Trebinja i Republike Srpske. Božu Ćuriću, koji živi u Francuskoj, u selu Poljice Petrovo nastaradao je šurak.

- Održavamo to sećanje na poginulog Radovana i svake godine po mogućnosti, jer živimo daleko, dolazimo da odamo počast svima onima koji su dali život za Republiku Srpsku - istakao je Ćurić.

Rade Drinjak bio je prisutan kada su njegovi saborci nastradali, a i dan-danas se s tugom priseća tih dana kada se branilo Trebinje.

- Bili su teški dani, možda i presudni za odbranu Trebinja od velike agresije hrvatske vojske. Nije mi ni danas svejedno. Često se prisetim tih trenutaka i ljudi s kojima sam živeo i radio, a sticajem okolnosti i branio svoj grad - rekao je Drinjak.

Spomen palim borcima, Foto D. Curać

U Gradskoj boračkoj organizaciji Trebinje istakli su da se u avgustu 1995. godine Trebinje branilo celom dužinom fronta.

- Ovo je jedan od dokaza da je Trebinje isključivo branio srpski vojnik. Kompletan front pokrivala je naša vojska, a nažalost, u tim ofanzivama njih 22 dalo je svoj život i to su bile poslednje žrtve za odbranu Trebinja - naglasio je Dejan Bodiroga, predsednik GBO Trebinje.

Spomen-obeležje poginulim u Poljicu Petrovom sagrađeno je 2004. godine.

PODRŠKA

PREDSTAVNICI grada Trebinja pristvovali su pomenu u selu Poljice Petrovo i ovom prlikom naglasili da raznim programima podrške porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pokušavaju da u skladu sa svojim mogućnostima olakšaju život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)