U PENZIJI PUNIH OSAM DECENIJA: Nesvakidašnja priča o najstarijem korisniku PIO fonda u Republici Srpskoj rođenom davne 1919. godine

N. LAZUKIĆ

21. 07. 2022. u 07:15

NAJSTARIJI penzioner u Republici Srpskoj ima 103 godine, dok najduže te prinadležnosti koristi osoba sa invaliditetom, koja porodičnu penziju prima već punih 80 godina, ističu u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

У ПЕНЗИЈИ ПУНИХ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА: Несвакидашња прича о најстаријем кориснику ПИО фонда у Републици Српској рођеном давне 1919. године

Novosti

Korisnik koji po periodu korišćenja prava najduže koristi penziju je R. M., poreklom iz Vojvodine, i već punih 80 godina dobija penziju, tačnije od jula 1942. godine.

- Radi se o porodičnoj penziji i osobi koja je rođena kao dete s urođenim invaliditetom, a takvo dete ima pravo na penziju i stečena je već sa dve godine. Uz to i otac je stradao u ratnim dejstvima 1942. godine - ispričao je za "Novosti" Tihomir Joksimović, šef kabineta Fonda PIO Republike Srpske.

Najstariji korisnik PIO Fonda RS po godinama života je penzioner rođen u aprilu 1919. godine.

- Radi se o korisniku lične (starosne) penzije, to je osoba G. M. koja ima prebivalište na području Hercegovine i ima 103 godine - rekao je Joksimović.

On dodaje da su u ranijem periodu imali i starije korisnike (1912. i 1913. godište), ali pandemija virusa korona je odnela neke živote.

Jedan od korisnika prava na invalidsku penziju u fondu RS koristi to pravo od 1958. godine. J. M. sa područja Doboja već pune 64 godine koristi invalidsku penziju.

- Trenutan prosek dužine korišćenja penzije iznosi 17,5 godina prosečno za svih 273.300 korisnika prava, što je za gotovo dve godine više u poslednje dve decenije - rekao je direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

On je dodao da je mnogo faktora koji utiču na to, a naveo je izuzetno veliki napredak medicine u lečenju svih bolesti, napredak tehnologije, poboljšanje uslova rada i komforniji način života.

Prema Milićevim rečima, u matičnoj evidenciji korisnika prava Fonda je zaključno sa 30. junom 273.300 penzionera, od kojih više od 52.200 živi van Republike Srpske.

EVIDENCIJA OSIGURANIKA

DIREKTOR Fonda ističe da je u Jedinstvenom registracionom sistemu evidentirano više od 323.500 osiguranika Fonda PIO RS i taj broj se menja iz dana u dan, zadržavajući pozitivan trend postepenog rasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)