I PONOSNI I TUŽNI: Boračka organizacija slavi 30 godina od osnivanja Trebinjske brigade

D. CURAĆ

14. 07. 2022. u 15:28

PRE 30 godina Trebinjska brigada od maja do oktobra branila je svoja ognjišta, a upravo na 13. jul zaustavljena je velika ofanziva jedinica regularne hrvatske vojske, pa je taj datum uzet kao Dan Trebinjske brigade.

И ПОНОСНИ И ТУЖНИ: Борачка организација слави 30 година од оснивања Требињске бригаде

Bivši pripadnici jedinice u defileu gradom, Foto D. Curać

Nekadašnji ratni komandant Svetozar Aćimović kaže da je danas ponosan na sve one koji su branili Trebinje i Republiku Srpsku, ali da je, nažalost, danas vreme u kojem borci i dalje čekaju zasluženo mesto u društvu.

- Za svoj grad i Srpsku dalo je život 258 pripadnika Trebinjske brigade i devet Trebinjaca u drugim jedinicima. Upravo oni nas opominju da moramo voditi računa o njihovim porodicama, ali i o svima onima koji danas teško žive. S ponosom se sećam na dane kada smo branili naš grad, a siguran sam da svi oni koji su stvarali Srpsku, i sutra bi je branili - rekao je Aćimović.

I predsednik Predsedništva GBO organizacije Pero Vukalović istakao je da se sa ponosom priseća ratnih dana kada je u odbrambeno-otadžbinskom ratu stvorena Srpska. Međutim, sve vlasti nisu na vreme rešile probleme boračkih kategorija, a sumnja da će ikada biti rešene.

- Sve je ovo trebalo biti ranije rešeno, ali nijedna vlast nije to učinila kako je trebalo. Evo, i danas oko 400 mojih saboraca čeka na posao, imamo i dece poginulih boraca, njih oko 40 koji će se možda i zaposliti, a iako ovaj dan nije za tu vrstu priče, ne mogu sakriti svoj bes, iako sam ponosan na ono što smo bili kada je bilo najteže - istakao je Vukalović.

Parastos palim borcima, Foto D. Curać

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ta lokalna zajednica ponosna na sve one koji su branili svoj grad, a da je Grad Trebinje primer kako se rešavaju problemi boračke populacije.

- Ono što je najvažnije, nikada ne smemo da zaboravimo ljude koji su dali najsvetlije, koji su dali život. Čujemo razne komentare, ali ponavljam, spreman sam argumentovano da pričam sa svima. Grad Trebinje u poslednjih pet godina izdvaja najveća sredstva iz budžeta koji su svi ranije trebali da izdvajaju - rekao je Ćurić.

Spomenik braniocima grada, Foto D. Curać

DEFILE ULICAMA TREBINjA

OBELEŽAVANjE Dana Trebinjske brigade proteklo je veoma skromno, a nakon parastosa poginulim borcima u Crkvi Svetog Lazara u krugu nekadašnje kasarne, nekadašnji pripadnici te jedinice i njihovi gosti prodefilovali su ulicama Trebinja do Spomenika braniocima tog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna