ŠMIT PREUZIMA EŠDAUNOVU PALICU: Kancelarija OHR vraća BiH u doba nametanja odluka

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 06. 2022. u 07:47

VISOKI predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg ne priznaje Republika Srpska, nametanjem odluke o finansiranju opštih izbora 2022. godine u BiH, odnosno primenom Bonskih ovlašćenja, pokušava da vrati na političku scenu sistem koji je nametnuo Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH, za vreme svog mandata od 2002. do 2006. godine, kada je skoro svaki mesec nametao neku odluku u BiH, kažu sagovornici "Novosti".

ШМИТ ПРЕУЗИМА ЕШДАУНОВУ ПАЛИЦУ: Канцеларија ОХР враћа БиХ у доба наметања одлука

Foto: Arhiva

Ešdaun je ostao upamćen jer je u jednom danu smenio 59 srpskih političara i zabranio im delovanje.

Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže da je Šmit već nametnuo nekoliko odluka koje idu na štetu Srpske i delovanjem oživljava Bonska ovlašćenja iz doba Ešdauna.

- Šmit je preuzeo palicu koju je koristio Ešdaun. Srpska njegove odluke ne sme objavljivati zvanično u "Službenom glasniku" ako su na nivou zakona. A svaka odluka mora imati žestok odgovor iz Srpske - kaže Perišić.

Prema njegovim rečima, Šmit se sada umešao i u izborni proces u BiH, a političko Sarajevo je to dočekalo slavodobitno.

- Delovanje Šmita je uvod u teža postupanja prema RS. Sve do sada što je uradio možemo posmatrati kao probni balon za jači udar na Srpsku i njene institucije i političare.

Šmit pokušava u BiH nametnuti matricu da je normalno korišćenje Bonskih ovlašćenja - ističe Perišić i dodaje da Šmit ima jaka leđa u delu međunarodne zajednice i podršku Sarajeva.

 

Pedi Ešdaun i Kristijan Šmit, Foto OHR/N. Fifić

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PBiH i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da je Šmitovo mešanje u izborni proces antidejtonsko delovanje jer je izborni proces autonoman i u njega niko nema pravo sa strane da se ubacuje.

- Uplitanje Šmita je velika opasnost za BiH i odnose u BiH jer Bošnjaci će sada očekivati od Šmita da diriguje ko iz RS može na izbore, a ko ne može. Srpska institucionalno mora da se bori protiv delovanja Šmita - ističe Stevandić.

DEPORTACIJA

MILORAD Dodik, srpski član PBiH, izjavio je da OHR treba zatvoriti, a Kristijana Šmita deportovati iz BiH.

- Odluka Šmita o finansirnju izbora bila je šarada i pokušao je da nekim svojim nametanjem odluka u BiH sistem uvuče nered. Predsedništvo BiH je usvojilo nacrt budžet BiH i CIK BiH će biti isplaćeno 12,5 miliona KM za izbore - poručio je Dodik i dodao da je Šmit nepostojeća osoba u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik.

On kaže da očigledno Šmit i političko Sarajevo koriste što nema jedinstvo na političkoj sceni u RS po pitanju odbrane nacionalnih interesa.

- To se videlo i na poslednjoj sednici Narodne skupštine. Da je RS poslala jedinstven stav svih partija oko predloženih zaključaka, sigurno bi i Šmit drugačije delovao i sigurno ne bi posegnuo za Bonskim ovlašćenjima. Srpsko nejedinstvo je signal za Bonska ovlašćenja. Moramo biti mudriji, i vlast i opozicija, oko borbe za nacionalne interese RS - poručio je Stevandić.

DO SADA DONETO 1.000 RAZNIH ODLUKA

NA bonskom zasedanju Saveta za sprovođenje mira u decembru 1997. doneti su zaključci poznati kao poznati Bonska ovlašćenja. Prema tim zaključcima, visoki predstavnik u BiH može da donosi amandmane na ustave RS i FBiH, zakone i njihove izmene i dopune, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu. Visoki predstavnici su do sada nemetnuli oko 1.000 raznih odluka u BiH primenom tih ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju