OTKAZANE SVE EKSKURZIJE: Oko stotinu prijedorskih osnovaca razbolelo se tokom boravka na Jahorini

M. REGOJE

12. 05. 2022. u 08:10

OKO stotinu učenika prijedorskih osnovnih škola razbolelo se tokom ekskurzije na Jahorini. Simptomi koje osnovci imaju su povraćanje, sporadično dijareja i temperatura, a zbog dehidratacije, nekima je uključena infuziona terapija, dok su neki upućeni i u opštu bolnicu Prijedor.

ОТКАЗАНЕ СВЕ ЕКСКУРЗИЈЕ: Око стотину приједорских основаца разболело се током боравка на Јахорини

Hotel "Nebojša" na Jahorini, Foto Hotel "Nebojša" instagram-stranica

Roditelji učenika zahtevaju da znaju ko je odgovoran za to što se razbolelo 42 od 91 deteta, koje je boravilo na Jahorini. Ističu da će tražiti kompletan povrat novca, i da će za svako dete za koje se utvrdi da je imalo trovanje stomaka, biti tužen hotel, kao i agencija.

U Službi hitne pomoći u Palama kažu da su primili 18 dece, ali ne znaju uzrok bolesti.

- Ovo tegobe su uobičajene za proleće. Mogu biti i od vode jersmoimali obilne padavine. Brojna su nagađanja, a virus je bilo teško detektovati - izjavio je Predrag Blagojević iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Pale.

Na zahtev Ministarstva prosvete, u hotelu "Nebojša", u kojem su deca boravila, obavljen je inspekcijski pregled u kojem nisu utvrđene higijenske nepravilnosti.

- Brisevi sa pet različitih površina uzeli su zaposleni iz Instituta za javno zdravstvo u vreme dok smo mi radili inspekcijski pregled. Rezultati se očekuju do kraja sedmice - rekao je Miljan Bojović, inspektor za hranu Odeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo.

Večera u hotelu, Foto Hotel "Nebojša" instagram-stranica

Predstavnici Hotela "Nebojša" ističu da se ovo nikada nije desilo i da je ovaj hotel godinama domaćin dečjih ekskurzija.

- Postupili smo odgovorno i sve škole koje je trebalo da ugostimo do 20. juna smo otkazali, dok se ne utvrdi šta je uzrok oboljenja kod đaka. Radimo od 2004. godine i nikada se ništa slično nije desilo, svi su uvek tražili naš hotel jer je sve podređeno deci - rekli su u hotelu.

U agenciji "Kompas turs" koja je vodila osnovce iz Prijedora na Jahorinu, potvrdili su da će roditeljima biti vraćen deo novca zbog prekinutog izleta. Mladen Račić, direktor agencije "Kompas turs", izjavio je da je, prema rečima doktorke, manja verovatnoća da je došlo do trovanja hranom.

- Veća je verovatnoća da je neko već, od učenika ili odraslih, imao virus koji je prelazan i koji se samo umnožavao - rekao je Račić.

U petak rezultati analize uzoraka

DO kraja ove sedmice se očekuju rezultati analize uzoraka vode i hrane iz hotela "Nebojša" u kojem su đaci bili smešteni, nakon čega će se utvrditi uzrok stomačnih tegoba kod dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći