OPŠTI IZBORI U BiH 2. OKTOBRA: Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donela odluku o održavanju glasanja

M. REGOJE

05. 05. 2022. u 06:08

OPŠTI izbori u BiH biće održani u nedelju, 2. oktobra, odlučila je Centralna izborna komisija BiH, a toga dana građani će birati predstavnike za Predsedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH i skupštine kantona u Federaciji.

ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ 2. ОКТОБРА: Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донела одлуку о одржавању гласања

Foto AVAZ

Član CIK-a Vlado Rogić nije podržao odluku o raspisivanju i održavanju izbora, navodeći da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za demokratske i slobodne izbore u BiH.

On je dodao da Izborni zakon, prema kojem se raspisuju izbori, ne ispunjava načela pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, ocenivši da će opšti izbori po ovom zakonu izazvati nove izborne krize i probleme - izbornim organima, nivoima vlasti, i konstitutivnim narodima.

- Izborni zakon nije ustavan i ne postoje formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora - zaključio je Rogić.

Usvojeno je i više podzakonskih akata za sprovođenje opštih izbora 2. oktobra, među kojima i Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je propisano uvođenje novina na izborima, uključujući i tu da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Sa jednog od izbornih mesta u RS, Foto Srna

Predsednik CIK-a Suad Arnautović objasnio je da je ova novina uvedena kako bi se sprečilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz.

- Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se overa glasačkih listića posebnim pečatom, posebna procedura pomoći druge osobe pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mesta, i neke druge tehničke novine - istakao je Arnautović.

Prema njegovim rečima, cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina istakla je da je zakonska obaveza CIK-a da danas raspiše ovogodišnje opšte izbore. Ona je izrazila razočaranje što nije došlo do izmena Ustava i Izbornog zakona do raspisivanja opštih izbora.

Dragan Čović, Foto HDZ BiH

PISMO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI

PREDSEDNIK Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim liderima u kojem izražava zabrinutost zbog odluke CIK o raspisivanju Opštih izbora bez izmene Izbornog zakona u cilju otklanjanja utvrđenih diskriminacija.

Kako ističe u pismu, "zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmenama Izbornog zakona nisu ostvareni uprkos naporima hrvatske strane, i da ne postoje pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)