SRPSKA USTALA PROTIV ŠMITA! Članovi BORS organizuju u Banjaluci veliki narodni skup pod nazivom "Sloboda"

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 04. 2022. u 08:12

NA Trgu Krajine u Banjaluci u sredu sa početkom u 17 časova biće održan veliki narodni skup pod nazivom "Sloboda". Boračka organizacije RS (BORS) je organizator skupa. Protest građana je dobio veliku podršku u Republici Srpskoj, ali za sada još nije poznato da li će ga podržati i cela opozicija. Deo opozicije sigurno dolazi na skup, dok ga u PDP i SDA kritikuju i poručuju da je to okupljanje iza kojeg stoji SNSD.

СРПСКА УСТАЛА ПРОТИВ ШМИТА! Чланови БОРС организују у Бањалуци велики народни скуп под називом Слобода

Članovi BORS / Foto S. Mišljenović

Aleksandar Savić, predsednik Predsedništva BORS, kaže za "Novosti" da je skup oraganizovan kako bi se reklo "ne" nametanjima Kristijana Šmita i otimanju nadležnosti Srpske.

- Zar možemo podržati stanje u kojem za izgradnju aerodroma ili hidroelektrane moramo prethodno nekoga pitati?! Pa, zar je to odluka boraca Vojske RS i rešenje za njihove četiri godine u ratu? Hoćemo li prenositi groblja iz državne u privatnu svojinu? - zapitao je Savić.

Iz BORS su poručili i da očekuju na skupu samo zastave Republike Srpske, nikakva stranačka obeležja.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da na predstojećem skupu u Banjaluci treba uputiti poruku jedinstva srpskog naroda i predstavnika RS u odbrani Dejtonskog sporazuma i postojanja Srpske.

- U temelj RS je ugrađeno 25.000 života srpskih boraca. Zbog njih ne smemo pokleknuti pred Šmitom i strancima - poručio je Lazić.

Iako iz opozicionog SDS i PDP stižu poruke da se iza skupa koji organizuje BORS krije SNSD, iz DNS koji je deo opozicije poručuju da stižu na veliki skup.

Nenad Nešić, predsednik DNS kaže da podržava RS u njenom punom kapacitetu i da će se, ako dobije poziv Boračke organizacije odazvati na veliki narodni skup.

- Ako su cilj i namera ovog skupa da bude nestranački i za zaštitu Republike Srpske, njenih nadležnosti i imovine, sigurno je da će imati moju podršku - rekao je Nešić.

Kritike su stigle iz opozicionog PDP čiji poslanik u NS RS Ljubiša Krunić kaže da, iako je ta stranka odlučno protiv nametanja odluka, smatra da najavljeni skup "nije protest boraca, već stranačka SNSD ujdurma sa ciljem dizanja tenzija pred predstojeće izbore".

Iz SDS su saopštili da je simptomatično da je odluku o protestima saopštio portparol SNSD, što znači da iza te ideje u stvari stoji upravo vlast, i to ona vlast koja je i dovela do ove krize i teške situacije u kojoj su se našle Srpska i njen narod.

- Vlast se ne može amnestirati krijući se iza naroda i boraca, što joj je očito zadnja namera - poručili su iz SDS.

PODRŠKA STIŽE I IZ FEDERACIJE

ĐORĐE Radanović, predsednik "Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" kaže da će Srbi koji žive u FBiH podržati skup u Banjaluci.

- Ako se srpski narod sada masovno ne usprotivi, za sedam dana može biti kasno. Jasno je da srpski narod u BiH mora pokazati da je protiv nepravde, da je protiv novog oduzimanja zemlje Republici. Narod mora javno iskazati svoje nezadovoljstvo, na saborima, mitinzima, na ulicama - poručio je Radanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!