SRPSKA NE ODUSTAJE OD INVESTICIJA: U Trebinju održan Samit energetike "SET 2022" gde se raspravljalo o krizi u toj oblasti

D. CURAĆ

21. 03. 2022. u 06:08

TREBINjE je bilo domaćin trećeg Samita energetike na kojem se pokušalo odgovoriti na najaktuelnije pitanje današnjice - energetsku krizu. Ono što su zaključili je da Republika Srpska ima stabilne izvore energije i neće odustati od investicionih projekata, a otvorena je i za saradnju.

СРПСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ИНВЕСТИЦИЈА: У Требињу одржан Самит енергетике СЕТ 2022 где се расправљало о кризи у тој области

Samit energetike jedan od panela / Foto D. Curać

Doneti zaključci biće upućeni nadležnim institucijama kako bi se donele mere za tranziciju u energetici. Kako je naveo generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović, za taj proces zemlje regiona uglavnom imaju znanje, ali je potrebno dodatno obrazovanje kadrova. BiH ima problem legislative, RS je usvojila Zakon o energetici i gasu, dok se usvajanje sličnog očekuje u Federaciji BiH.

- Problem za energetiku BiH jeste neorganizovano tržište električne energije i nemogućnost plasiranja na tržište i zato nam je potrebna legislativa, čekamo zakonodavce - istakao je Petrović.

Energetska kriza primorala je brojne svetske kompanije da odustanu od prvobitno donetih strateških dokumenata, pa će rezovi u tranziciji biti bolni, to je ujedno i šansa i rizik.

- Srpska ima stabilne izvore energije, neće odustati od investicionih projekata i otvorena je za saradnju sa sistemima u okruženju. Energetska kriza na teritoriji Evrope je zaljuljala mnoge kompanije i mnoge budžete država, a nije mimoišla ni nas na Balkanu - rekao je Petrović i dodao da će izraditi nove poslovne modele za funkcionisanje energetskih kompanija.

Trodnevnom Samitu energetike prisustvovalo je više od 700 učesnika iz 10 zemalja, prezentovano je 80 stručnih i naučnih radova, potpisano nekoliko poslovnih dogovora.

- Stručnjaci su rekli svoje viđenje izlaska iz energetske krize, koja je prisutna godinu dana. Do sledećeg samita videćemo kako će se predložene mere pokazati - istakao je direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

O MERAMA U ELEKTROPRIVREDI

NA Samitu energetike u Trebinju održano je 10 panela sa raznim temama, među kojima su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu, razvoj regionalne gasovodne infrastrukture, cena struje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković