SUSRET HERCEGOVACA SA OBE STRANE DRINE: Zavičajno udruženje "Hercegovina" obeležilo je devet godina postojanja

J. L.

06. 02. 2022. u 13:12

PORUČUJUĆI da "Hercegovina ceo svet naseli a sebe ne raseli" Zavičajno udruženje "Hercegovina" u Subotici obeležilo je devet godina postojanja i rada.

СУСРЕТ ХЕРЦЕГОВАЦА СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Завичајно удружење Херцеговина обележило је девет година постојања

foto : J.L.

Po rečima Milimira Vujadinovića, predsednika Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije, ovakvi skupovi su susret „nas sa ove strane Drine, sa nama sa one strane Drine, ali i sa Suboticom, njenom kulturom i istorijom“.

- Činjenica je da nikada u srpskoj istoriji nismo imali ovakvu povezanost između Srbije i našeg naroda koji živi preko Drine. To se ne ogleda samo u protokolarnim susretima i druženjima, ona je na praktičnom nivou, jer danas Srbija, koja je i politički i ekonomski  stabilna zemlja,  može da se nađe svakom našem građaninu koji živi preko Drine, ali i u Crnoj Gori, Severnoj Makediniji, Hrvatskoj – poručio je Vujadinović.  

Među gostima je bio i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, koji je istakao da su Subotičani i Vojvođani vrlo česti i dragi gosti "Grada Sunca" i da su zahvaljujući njima su veoma jake veze među narodom.

- ZU „Hercegovina“ ima veliki pomak u ostvarenju svojih ciljeva, očuvanju zavičajnih vrednosti, tradicije, običaja, a što je najvažnije jezika i pisma, vere i kulture i visokih moralnih vrednisti koje su nas uvek činili posebnim gde god se nalazili. Hercegovci su prošli mnoge ofanzive a jedino se Osma ne pominje po zlu, jer strah da ćemo se raseliti i zaboraviti demantuju ovakvi susreti  - poručio je Ćurić.

Po rečima Dragoslava Andrića, predsenika ZU „Hercegovina“, uprkos pandemiji udruženje nije prekidalo svoje aktivnosti i trudilo se da ih održi na adekvatnom nivou.

- Prošle godine smo Dan udruženja obeležili skromnije, u svojim prostorijama, a od ostalih aktivnosti izdvojio bih odlazak članova udruženja sa delegacijom fakulteta i viših škola u Hercegovinu gde je u više opština organizovana prezentacija uslova studiranja u Subotici. Kao rezultat akcije imamo povećan broj srednjoškolaca iz Hercegovine koji dolaze na studije. Organizovali smo pomoć Istočnoj Hercegovini u sanitetskom materijalu protiv kovid infekciju, a krajem gorine organizovali smo izložbu posvećenu grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom – istakao je Andrić.

– Ovo su samo neke od naših aktivnosti u otežanim uslovima i zahvaljujem se svim članovima na pomoći u njihovoj realizaciji.

BONUS VIDEO: 

Dan sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)