ZLATOVEZ ZA BUDUĆE GENERACIJE: U Muzeju Hercegovine u Trebinju održana izložba i radionica starog zanata

D. CURAĆ

14. 02. 2022. u 06:08

U MUZEJU Hercegovine održana je radionica pod nazivom "Kroz tanke niti pričam ti...", kao nastavak prikazane izložbe "Vez i zlatovez" iz Etnološke zbirke Muzeja Hercegovine u Trebinju.

ЗЛАТОВЕЗ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: У Музеју Херцеговине у Требињу одржана изложба и радионица старог заната

Božana Đuzalović, kustos / Foto D. Curać

Radionica veza namenjena je deci i odraslima, a cilj joj je da se budućim generacijama predstavi ovaj zanat, koji ujedno čuva hercegovačku tradiciju.

- Ovaj vez dominatan je deo naše tradicionalnog kostima, ali ne samo kostima nego tog perioda. To je jedan karakteristični hercegovački vez koji se odlikuje pre svega koloritom, kao i ornamentikom. Skoro svaka žena koja je tada vezla činila je to u kućnoj radinosti, i to krajem 19. i početkom 20. veka - rekla je Božana Đuzalović, kustos etnolog Muzeja Hercegovine.

Radionicu je vodilo Udruženja "Vasila" iz Trebinja, koje se već 18 godina bavi starim zanatima tkanjem, šivenjem, pletenjem, vezenjem, kao i izradama narodnih nošnji. Udruženje čine uglavnom starije osobe, a radionicu vide i kao mesto gde će se uključiti mlađe generacije.

- Nažalost, muku mučimo u udruženju da ga podmladimo. Pokušavali smo sa obukama mladih, ali nažalost nije zaživelo. Ova nas je izložba inspirisala da pokušamo sa sličnim projektima i da naučimo mlade starim zanatima - istakla je Sena Đurica, predsednik Udruženja žena "Vasila".

A kada je reč o vezu, Đurica kaže da to nije teško.

- Vez nije teško napraviti ako imate volju. Od samog početka rada našeg udruženja dosta žena je dolazilo da im uradimo vez "ošvice", a mi nismo znale kako to izgleda. To je stari naš vez, koji su žene vezle na svečanim košuljama i u njima su se sahranjivale. Mi sada želimo da oživimo tu našu "ošvicu" - dodala je Đurica.

Interesovanje da nauče vez i zlatovez pokazale su razne generacije, kako učenici tako i penzioneri.

- Došla sam da naučim da vezem jer tako čuvamo našu tradiciju, ali tako ću moći i da ukrasim neki deo odeće - rekla je Ivana Savanović iz Trebinja.

Dragana Bogdan odlučila ja de penzionerske dane provodi u Trebinju, a inače je iz Beograda.

- Mene je moja baka iz Vojvodine učila da štrikam. Mislim da današnja deca previše vremena provode sa mobilnim telefonima - naglasila je Bogdanova.

RADIONICE ZA NAJMLAĐE

U MUZEJU Hercegovine istakli su da i ove godine planiraju razne druge radionice, pogotovo za najmlađe uzraste.

- Ova radionica najavljuje projekat koji će Muzej Hercegovine realizovati u toku ove godine, a to su radionice za decu i odrasle, gde će da uče vez, zlatovez, pletenje, tkanje i heklanje - rekla je Božana Đuzalović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna