POMOĆ STIGLA, ALI KUĆE SE I DALJE TRESU: Opština Kostajnica i nakon godinu dana od razornog zemljotresa nije završila proces obnove

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 01. 2022. u 08:12

NI godinu dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju, u opštini Kostajnica u Srpskoj još nije završena obnova oštećenih objekata a šest porodica i dalje žive u kontejnerima jer im nisu sagrađene kuće srušene u zemljotresu.

ПОМОЋ СТИГЛА, АЛИ КУЋЕ СЕ И ДАЉЕ ТРЕСУ: Општина Костајница и након годину дана од разорног земљотреса није завршила процес обнове

Foto Novosti

Kostajnica je dobila oko tri miliona maraka pomoći, u novcu i u građevinskom materijalu, sve više je nezadovoljnih meštana sa raspodelom te pomoći. Na desetinama kuća i dalje su vidljiva velika oštećenja, ispucali zidovi i plafoni, oštećeni krovovi...

Nezadovoljni meštani potpisuju i peticiju koja će otići na ruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u pokrajinsku Vladu Vojvodine i premijeru RS Radovanu Viškoviću.

Peticijom građani kako tvrde ukazuju da se pomoć koja stiže sa svih strane ne deli na pravi način. Građani traže kazne za odgovorne i prstom upiru ka opštinskoj vlasti.

- Odlazimo da spavamo a gledamo pukotinu u zidu kroz koju vidimo dvorište. Očekivali smo da će pomoć koja stigne u Kostajnicu biti raspoređena da možemo obnoviti kuće i stanove ali nažalost to se nije desilo - kaže, za "Novost"i, Vlado Janjić, vlasnik stana u zgradi koja je pretrpela velika oštećenja i nalazi se u centru grada.

- Šteta na mojoj zgradi procenjena je na 6.000 maraka pomoći. Dobili smo crep koji je uračunat u ovu cenu, a onda su nam ponudili još po 200 maraka po stanu od ostatka sredstava. Pa za taj novac ne možemo ni okrečiti stan. Svi u Kostajnici znaju da se novac delio članovima stranaka i opštinskim funkcionerima dok je običan narod dobio mrvice.

Goran Samac je jedan od onih koji već godinu dana sa suprugom živi u kontejneru. Kuća u centru Kostajnice je pretrpela totalnu štetu u zemljotresu i nije uslovna za život. Po proceni opštine dobio je pomoć od 18.000 maraka, za koju kaže da ne može ni da napravi temelj za novu kuću.

- Tražim od opštine da javno objavi spiskove pomoći jer se sada kriju. Želimo da vidimo spisak svih donacija, gde su podeljene, koliko je ko dobio i materijal i novac i kako se računala razlika - ističe Goran.

Nikola Janjetović, Foto Novosti

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, odbacije sve optužbe na račun raspodele finansijskih sredstava i drugih vidova pomoći za meštane kojima su objekti oštećeni u zemljotresu pre godinu dana.

Foto Novosti

- Sve ijedna marka pomoći koju smo isplatili je uredno evidentirana sa izveštajem o imenu i prezimenu osobe i poslano je u Srbiju, Vladu Vojvodine i Vladu RS. Ništa ne krijemo. Sve radimo transparentno. Ko ima pritužbe slobodno neka dođe u opštinu i uveri se lično - ističe načelnik. - Napravili smo više od 400 ugovora za dodelu sredstava, a za 20 ugovora nije potvrđeno jer nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi za oštećene objekte. Nažalost, delimo pomoći koliko imamo. I ja bih bio najsretniji da mogu svima oštećenima podeliti po 50.000 maraka pomoći, ali eto nemamo 30 miliona maraka. Da ih imamo ispunio bi svima želje. - U Kostajnici za petu kategoriju oštećenja dobijate 18.000 maraka. Desetak kilometara dalje u Kozarskoj Dubici za istu kategoriju dobije se 1.650 maraka.

Porodica Samac i dalje živi u kontejneru, Foto Novosti

Izgradnju usporile procedure

JANjETOVIĆ kaže da nije izgrađeno sedam novih kuća jer su tenderske procedure spore i žalbe su usporile izbor izvođača radova. - Nadam se da ćemo početkom februara odabrati izvođače radova i ako ne bude novih žalbi početi sa radom, kaže načelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega