RIZIKOVALI SVOJ DA SPASU TUĐE ŽIVOTE: Uručene zahvalnice 31 policajcu iz MUP RS koji su se istakli pomažući građanima

O. Matavulj

30. 12. 2021. u 07:45

MUP Republike Srpske uručio je zahvalnice policajcima, njih 31, koji su se ove godine istakli u službi hrabrošću i spasavanjem života, često rizikujući vlastitu bezbednost.

РИЗИКОВАЛИ СВОЈ  ДА СПАСУ ТУЂЕ ЖИВОТЕ: Уручене захвалнице 31 полицајцу из МУП РС који су се истакли помажући грађанима

Foto O.Matavulj

Na tradicionalnom prijemu ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je spasavanje nečijeg života najviše što jedan policajac može da uradi u karijeri.

- Na skroman način zahvalili smo im za njihova hrabra dela. Spasavali su ljude iz vatre, vode, elementarnih nepogoda i drugih situacija, u kojima su rizikovali i svoje živote - rekao je Lukač.

On se nada da će oni poslužiti kao primer svim policajcima u Srpskoj kako treba da se, časno i ponosno, nosi uniforma.

- Siguran sam da i građani prepoznaju takva njihova dela i da je ovo pravi način na koji se razvija odnos između građana i policije - istakao je Lukač.

Zahvalnica je uručena pripadniku SAJ Ognjenu Radonjiću koji je 10. jula na gradskom bazenu "oživeo" troipogodišnjeg dečaka. Radonjić je tada još bio na obuci za "specijalu", tako da u MUP radi svega nekoliko meseci.

- U bazenu je uočeno nepomično telo dečaka. U prvi mah nije delovalo da se davi i ispostavilo se da je bio van svesti. Jedan čovek ga je izvukao iz bazena i priskočio sam mu u pomoć. Okrenuo ga na bok, ali nije davao znake života. Pritiskao sam želudac, voda nije izlazila. Prešao sam na veštačko disanje i tek iz trećeg pokušaja je izbacio vodu i zaplakao - priča Radonjić.

Kaže da je to bio trenutak kada se najviše obradovao dečjem plaču.

- Kada spasete nečiji život, osećaj je neopisiv. Posebno tako malom detetu. Taj dan nikada neću zaboraviti, budući da je isti dan godišnjica smrti mog oca. Da su mi roditelji živi, bili bi ponosni - rekao je Radonjić.

Policajci PS Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Cerovina i Boban Jolović su iz zgrade u Hilandarskoj ulici iz požara spasli majku s jednomesečnom bebom, kao i slepu ženu sa jedva pokretnom majkom, evakuišući i druge stanare.

- Stigli smo pre vatrogasaca, a iz zgrade je izbijao gusti dim i krenuli smo u evakuaciju. Na trećem spratu smo zatekli ženu, s bebom. Razumljivo, ona se uspaničila, a dim je počeo da ulazi u stan. Bebu sam stavio u nosiljku, prekrio ćebetom da ne udiše dim i izneo vani - kaže Radonjić, koji je i pre dve godine učestovavao u sličnoj akciji.

Za to vreme Jolović je, vodeći pod ruku, iz zgrade spasao slepu ženu i njenu jedva pokretnu majku. Potom su zavrnuli i gas u zgradi.

- Svaki čovek bi tako reagovao. Gledaš samo kako možeš da pomogneš. Tek kasnije kada dođeš kući, počneš da razmišljaš o mogućim posledicama i osećaj ponos. Ispunjen si jer shvatiš da si spasao nečiji život - kaže Jolović.

Zahvalnice su dobili još i žandarm Gavro Džindo, koji je 5. novembra tokom poplava u Trnovu čamcem sa spasilačkom službom "Volf" spasao devet starijih osoba i petogodišnje dete. Dalibor Nikolić iz Srpca na predaju je nagovorio čoveka naoružanog puškom i bombama, koji je pucao na radnike "Elektroobnove". Budimir Popović iz Banjaluke iz Vrbasa je spasao utopljenicu, kao i Nebojša Topalović i Nemanja Repajić. Samoubistva su sprečavali pripadnici PU Doboj Stefan Pijetlović, Dragan Kokanović, Edin Karić, Marko Pejić, Neven Puljanović, Admir Terzić, Admir Zukić, Aleksandar Jevtić, Gordan Petrić, Mirza Vildić i Nenad Šainović. Zahvalnica je uručena i Nikoli Mariću iz Foče, koji je 45 puta dao krv.

ČETVORO OTRGNULI OD VATRE

PRIJEDORSKI policajci Dragan Tambić i Milan Miljuš istakli su se spasavanjem četvoro ljudi iz požara. Njihove kolege Trebinjci Radovan Nastić, Siniša Bejat, Đorđe Mičković, Srđan Vučetić i Bogdan Drobnjak iz požara, na petom spratu zgrade, spasli su dve osobe.

GLEDALI U SMRT

DOBOJSKI policajci Stojan Petrušić i Miladin Gostimirović istakli su se akcijom hapšenja čoveka, koji je prethodno na njih pucao iz puške. U istoj situaciji su bili žandarmi iz Bijeljine Igor Jelić i Jovica Božić koji su, bez uzvraćanja paljbe, savladali pucača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)