NAJVEĆA PRESUDA OD RATA: Čemberu rekordna kazna za ubistvo navijača Duška Savanovića

O. MATAVULj

24. 12. 2021. u 14:17

PRESUDA Daliboru Čamberu iz Laktaša, koji je danas osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo navijača Duška Savanovića, je najveća kazna koju je Okružni sud u Banjaluci izrekao u posleratnom vremenu!

НАЈВЕЋА ПРЕСУДА ОД РАТА: Чемберу рекордна казна за убиство навијача Душка Савановића

Foto: Fejzbuk

Identična kazna je 2016. godine u prvostepenom postupku izrečena Aleksandru Majkiću iz Gradiške, koji je pred petogodišnjim sinom golim rukama zadavio suprugu. Međutim, nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske je uvažio žalbu odbrane i kaznu smanjio na 25 godina.

Zanimljivo je da banjalučki sud posle rata nijednom optuženom nije izrekao maksimalnu kaznu zatvora, koja je do izmene Krivičnog zakonika RS iznosila 40 godina, a sada je moguće izreći i doživotni zatvor.

Od reforme pravosuđa 2003. do danas najveća kazna Okružnog suda u Banjaluci iznosila je 27 godina zatvora. Na nju je osuđen Osman Velagić iz Janje kod Bijeljine zbog otmice i ubistva Rasima Husića.

U Republici Srpskoj veće kazne izricao je samo Okružni sud u Bijeljini, koji je na 38 godina robije osudio Dragana Đokića iz Lopara zbog ubistva snaje Mare Đokić, bratića Dražana Đokića i njegove supruge Mire, kao i teškog ranjavanja njihovog 13-godišnjeg sina. Isti sud je zbog ubistva Radmile i Slađana Markovića iz Ugljevika na 35 godina osudio Vasu Neškovića iz Bijeljine, dok je njegov saučesnik Saša Lazić u drugostepenom postupku osuđen na 33 godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)